Μείωση κατά 1% εργοδοτικών εισφορών για συνεπείς επιχειρήσεις

Μείωση κατά 1% εργοδοτικών εισφορών για συνεπείς επιχειρήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένες δράσεις στήριξης των ανέργων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που ξεκινούν από τη δημιουργία μητρώου υγιών επιχειρήσεων και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συνδυαστούν με ισχυρά κίνητρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που συνεδρίασε χθες, για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, σε μια προσπάθεια συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενάντια στον «πιο σκληρό και ύπουλο εχθρό της κοινωνίας», την ανεργία.

Θέτοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης ως την κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε την πρότασή του για δημιουργία «λευκού μητρώου» με επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα και διαχρονικά έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους και την πολιτεία. Σε πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα υπόκεινται σε εντατικούς ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα στραφούν σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας. Σε δεύτερη φάση, ο κ. Βρούτσης δεν αποκλείει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις συνεπείς επιχειρήσεις, εντός του 2014. Αλλωστε, η επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, έως το τέλος του 2016, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει «ταμειακή ισορροπία» στα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι σήμερα, η πορεία των εσόδων του ΙΚΑ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για μειώσεις, ενώ στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως η υπερκάλυψη της απώλειας των εισφορών από την αύξηση της απασχόλησης δεν θα φανεί άμεσα.

Παρουσιάζοντας τα «όπλα» του υπουργείου Εργασίας κατά της ανεργίας, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε επίσης στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή με στόχο τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού σύζευξης της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας.

Με στόχο την παραμονή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στη χώρα, το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών του υπουργείου Παιδείας, σχεδιάζει ένα μείγμα θεσμικών και χρηματοδοτικών κινήτρων, με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε οι αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας και να μη φύγουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε επίσης μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κομισιόν την αλλαγή της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να μην αποκλείονται από ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν συμμετάσχει σε επιδοτούμενα προγράμματα στο παρελθόν, καθώς και αλλαγές στην κατανομή πόρων ανά Περιφέρεια. Επίσης, προωθεί εμπροσθοβαρείς δράσεις που θα υλοποιηθούν εντός του 2014 για 214.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 756 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή