Και η «Αθηνά» των ΑΕΙ θα περάσει από αξιολόγηση

Και η «Αθηνά» των ΑΕΙ θα περάσει από αξιολόγηση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αξιολογεί τον… Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η «Αθηνά», το κύριο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του τέως υπουργού Παιδείας που αφορούσε την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα περάσει από αξιολόγηση διότι ο θησαυρός αποδείχθηκε… άνθρακας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της Κ», ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σχεδίου «Αθηνά». Από την άλλη, το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς πολλά τμήματα της περιφέρειας αναμένεται να αποψιλωθούν λόγω των επικείμενων μετεγγραφών. Οπως ανέφεραν χθες στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύσει τους όρους μετεγγραφής θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να επισπεύσουν τις διαδικασίες για καταργήσεις τμημάτων.

Ειδικότερα, καμία εξοικονόμηση κονδυλίων δεν υπήρξε, όπως παρουσίασε και το ρεπορτάζ της «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, αφού επί της ουσίας έγιναν μόνο συγχωνεύσεις τμημάτων και ελάχιστες καταργήσεις, με συνέπεια ο κ. Λοβέρδος να έχει ζητήσει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σχεδίου «Αθηνά». Και αυτό, διότι και με οικονομικά αλλά και με ακαδημαϊκά κριτήρια η «Αθηνά» δεν απέφερε τα προσδοκώμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευθεί για εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ για το 2014 από την «Αθηνά», αλλά το τελικό ποσό ήταν μηδενικό. Και αυτό, διότι το βάρος δόθηκε στις συγχωνεύσεις τμημάτων. Συγκεκριμένα, συγχωνεύτηκαν 76 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ και ο συνολικός αριθμός (εξαιρουμένων των στρατιωτικών κ.λπ.) μειώθηκε σε 410. Ομως, οι συγχωνεύσεις δεν οδήγησαν σε αναβάθμιση πολλών εκ των νέων τμημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά μεταξύ των 121 τμημάτων με φετινή βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια και αρκετές κενές θέσεις βρίσκονται τμήματα που συγχωνεύτηκαν στο πλαίσιο της «Αθηνάς». Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη σε τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, που έχει έδρα στη Ζάκυνθο, είχε 69 θέσεις και μόνο έναν επιτυχόντα. Στο ίδιο τμήμα (Τεχνολογίας Περιβάλλοντος) υπάρχει και η κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. Δύο κατευθύνσεις που έως πέρυσι ήταν αυτοτελή τμήματα και πλέον συγχωνεύτηκαν σε ένα τμήμα.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Αρχής για την αξιολόγηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ (ΑΔΙΠ). Η Αρχή στην τελευταία έκθεσή της αναφέρει ότι «παρά την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά”, σημαντικός αριθμός τμημάτων ΑΕΙ εξακολουθεί να μην πληροί το κριτήριο της αυτοδυναμίας (ο αριθμός των μελών ΔΕΠ/ΕΠ να είναι μεγαλύτερος του 9)». Ετσι η ΑΔΙΠ παρακινεί τα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις, ζητώντας μια νέα «Αθηνά».

Εταιρεία φύλαξης

Ανδρες εταιρείας σεκιούριτι, η οποία ανέλαβε τη φύλαξη του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, κυκλοφορούν στο ίδρυμα με αλεξίσφαιρα γιλέκα. Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της φοιτητικής παράταξης ΜΑΣ του ΚΚΕ. «Η εταιρεία σεκιούριτι μπήκε στις σχολές μας την ώρα που εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στην παιδεία, που το πανεπιστήμιο είναι ανοικτό μόνο στις επιχειρήσεις και όσους αντέχουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουν το Πανεπιστήμιο Α.Ε. και να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές. Δεν θα τους περάσει», ανέφερε το ΜΑΣ. Βέβαια, οι παρατάξεις της Αριστεράς φαίνεται ότι δεν δίνουν περίοδο χάριτος στη νέα πρυτανική αρχή. Χθες, ομάδα φοιτητών διέκοψε την τελετή αγιασμού φωνάζοντας συνθήματα κατά της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών. Ανάλογα επεισόδια έγιναν την περασμένη Πέμπτη στην εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη στον νέο, Θεόδωρο Φορτσάκη. «Πρέπει να υπάρξει φύλαξη για να υπάρξει και τάξη», είπε ο κ. Φορτσάκης, τονίζοντας πάντως ότι δεν επιθυμεί την παρουσία αστυνομικών στον χώρο του ΑΕΙ. Οσο για τον ανώτατο χρόνο σπουδών, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των 6 ετών (για τις σχολές τετραετούς φοίτησης) και των 8 για εκείνους που εργάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή