Αναζητούνται «μετακινούμενοι»

Αναζητούνται «μετακινούμενοι»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή των υπαλλήλων ΟΤΑ στο πρόγραμμα ενδοδημοτικής κινητικότητας αναμένεται κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών, με αποτέλεσμα να αναζητείται λύση προκειμένου να συμπληρωθεί το απαιτούμενο νούμερο των 3.000 «μετακινούμενων».

Η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης μετακίνησης σε κάποιο δήμο ή περιφέρεια έληξε την προηγούμενη εβδομάδα (29 Αυγούστου), ωστόσο έχει δοθεί διορία έως και τις 5 Σεπτεμβρίου στους δήμους για να αποδεχθούν ή όχι τις αιτήσεις λόγω της αλλαγής «φρουράς» στους δήμους.

«Είναι πιθανό μια αίτηση που δεν δέχθηκα εγώ γιατί έκρινα ότι δεν χρειάζομαι τη συγκεκριμένη ειδικότητα να γίνει αποδεκτή από τον νέο δήμαρχο», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) Κώστας Ασκούνης, πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Νέο κύμα

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει ακόμα στοιχεία για το σύνολο των υπαλλήλων που έχει συμμετάσχει στην εθελοντική ενδοκινητικότητα, ωστόσο ήδη αναζητείται τρόπος – δικαιολογία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει νέο κύμα αναγκαστικής αυτή τη φορά μετακίνησης υπαλλήλων από δήμο σε δήμο.

Για παράδειγμα, πολλοί περιφερειακοί δήμοι έχουν έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού την ίδια στιγμή που στους κεντρικούς δήμους υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που δεν αξιοποιούνται.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο στις υπηρεσίες με οδηγίες ενσωμάτωσης των σχεδίων των προϋπολογισμών των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων αυτών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι στο ένα τρίτο των δήμων έχουν εκλεγεί νέα πρόσωπα και οι νέες ηγεσίες μόλις χθες ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, οι δήμαρχοι εξηγούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να έχουν κατατεθεί τα σχέδια προϋπολογισμών έως τις 5 Σεπτεμβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία.

Η απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ότι η ενημέρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου, προκαλεί την αντίδραση των δημάρχων. Εκτιμάται πάντως ότι άτυπα θα υπάρξει μια ανοχή στις καθυστερήσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών.

Ο προϋπολογισμός

«Δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής στους δήμους», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προσθέτοντας ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού δεν είναι μόνο υπηρεσιακό ή τεχνοκρατικό θέμα αλλά έχει σχέση και με την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει κάποιος στον δήμο και με βάση την οποία άλλωστε ψηφίστηκε.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι σε πολλούς δήμους η απερχόμενη ηγεσία δεν έχει καμία επικοινωνία με τη νέα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δήμαρχοι εκφράζουν φόβους ότι αναλαμβάνοντας τον δήμο θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο άδεια ταμεία, αλλά και ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή