Σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει συνόδου ΝΑΤΟ

Σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει συνόδου ΝΑΤΟ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα της συνόδου το σημαντικότερο θέμα για την Αθήνα είναι η επανεξέταση της σχέσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αλλά και ένας νέος καταστατικός χάρτης για τις νατοϊκές ένοπλες δυνάμεις που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση. Αντίθετα, η Αθήνα δεν ανησυχεί για το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς από την ατζέντα της συνόδου έχει αποκλειστεί το θέμα της διεύρυνσης. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια έκτακτη κινητικότητα, η Αθήνα δεν περιμένει να ανοίξει θέμα Σκοπίων εκτός ατζέντας.

Το ότι δεν αναμένεται να τεθεί τέτοιο ζήτημα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, λέγοντας ότι «δεν περιμένει εκπλήξεις». Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊνμάγιερ ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης στην Deutsche Welle αν λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία είναι πιθανή η έκπληξη να γίνει η ΠΓΔΜ πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδος και απάντησε ότι «για την ώρα και σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις». Πάντως άφησε και ένα παράθυρο ανοιχτό για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα φέρει η εβδομάδα, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, και θα ήταν ευτυχής να μπορούσε να προβλέψει σωστά τι θα γίνει ώς το τέλος της ημέρας. Η Γερμανία ασκεί τους τελευταίους μήνες πιέσεις και στην Αθήνα για επίλυση του θέματος του ονόματος.

Π. Γ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή