Αρχαία Μεσσήνη, αυτοψία με φόντο την καμένη γη

Αρχαία Μεσσήνη, αυτοψία με φόντο την καμένη γη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΥΤΟΨΙΑ. Αλώβητος παρέμεινε ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή. Δυστυχώς, εκτάσεις με πυκνή βλάστηση αποτεφρώθηκαν αποκαλύπτοντας τη γυμνή γη σε ένα περιβάλλον που μέχρι πρότινος είχε ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

Ο λόγος της αυτοψίας, όμως, που πραγματοποίησε στην Αρχαία Μεσσήνη η γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου στελεχών του υπουργείου, και με τη συμμετοχή του καθ. κ. Πέτρου Θέμελη, της δρος Αννας Καραπαναγιώτου, προϊσταμένης της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, και της δρος Ευγενίας Μηλίτση, προϊσταμένης της 26ης ΕΒΑ, ήταν για να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο. Ευτυχώς, διαπιστώθηκαν μόνο μικρές ζημιές, κυρίως από αιθάλη, στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές.

Η πυρκαγιά αποκαλύπτοντας το έδαφος έφερε στο φως επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης. Ηδη έχουν δοθεί οδηγίες για σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Μικρές είναι οι ζημιές που υπέστησαν από την πυρκαγιά τρεις ναοί. Πρόκειται για τον ερειπωμένο ναό Κλήσσα-Πόρτα (10ος αι.), την Παναγίτσα στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων (14ος αι.) και τον Αγιο Νικόλαο Ζερμπισίων (10ος αι.). Η προστασία, συντήρηση και ανάδειξή τους θα είναι αντικείμενο μελέτης της αρμόδιας 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η αυτοψία έδωσε, επίσης, την ευκαιρία να τεθεί και πάλι το θέμα της διέλευσης οχημάτων διά της Αρκαδικής Πύλης. Δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. Βεβαίως, η απολύτως αναγκαία απομάκρυνση του δρόμου, για να αποκατασταθεί η Αρκαδική Πύλη, είναι η υπογειοποίησή του, όπως προβλέπεται από τη μελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2011.

Καρδαμύλη

Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε από τη γεν. γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη το αποκατεστημένο συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη, στη μεσσηνιακή Μάνη. Το οχυρωμένο συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη, σε φυσικά οχυρό ύψωμα, είναι τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Εξω Μάνης. Το συγκρότημα άρχισε να οικοδομείται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες γίνονταν έως τις αρχές του 19ου αι. Στη σημερινή μορφή διαθέτει τρεις περιβόλους και περιλαμβάνει μια τριώροφη οχυρή κατοικία με μαγειρείο, στέρνα, ελαιοτριβείο, πολεμόπυργο, καθώς και τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, την οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή