Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ελληνική ταινία;

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ελληνική ταινία;

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός κινηματογράφος έγινε 100 χρόνων φέτος! Τόσος καιρός πέρασε από τη χρονιά που ο Κώστας Μπαχατόρης γύρισε την «Γκόλφω», την πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, εμπνευσμένη από το βουκολικό ειδύλλιο του Σπύρου Περεσιάδη. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει την τούρτα των γενεθλίων με έναν τρόπο που βάζει και το κοινό στην… κουζίνα. Καλεί όλους όσοι αγάπησαν (και συνεχίζουν ν’ αγαπούν) τις ελληνικές ταινίες να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά διαμορφώνοντας το πρόγραμμα μιας ρετροσπεκτίβας. Ενας σχετικός κατάλογος με 200 τίτλους, από την «Γκόλφω» μέχρι το πρόσφατο «Μικρό ψάρι», θα αναρτηθεί από μεθαύριο Πέμπτη 4/9 στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr μαζί με τεχνικές λεπτομέρειες για την ψηφοφορία.

Για να μην υπάρξουν παρατράγουδα από «αδικημένους», το Φεστιβάλ τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Η λίστα με τις 200 ταινίες δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση το αλφαβητάρι του ελληνικού σινεμά. Δεν περιλαμβάνει πλήρεις φιλμογραφίες, ούτε το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίοι συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στη διαδρομή του ελληνικού κινηματογράφου. Η λίστα αποτελεί μια υποκειμενική καταγραφή με ταινίες που άφησαν το στίγμα τους, είτε στην εποχή τους όταν προβλήθηκαν είτε στα μετέπειτα χρόνια. Δίνει επίσης το έναυσμα για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου. Θα ήταν αδύνατο να συμπυκνώσει κανείς σε μία λίστα τη διαφορετική ματιά και τα χιλιάδες μέτρα σελιλόιντ που έχτισαν το ελληνικό σινεμά».

Στον κατάλογο δεν υπάρχουν οι διάσημες κωμωδίες του Αυλωνίτη, της Βλαχοπούλου, του Κωνσταντάρα, του Φωτόπουλου και άλλων σπουδαίων κωμικών, τους οποίους βλέπουμε συχνότατα στη μικρή οθόνη. Αποτυπώνεται όμως η ποικιλία του κινηματογράφου μας στα 100 χρόνια που πέρασαν, με την προσδοκία πως η ψήφος του κοινού θα δώσει την ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε κάποιες ταινίες ξαναβλέποντάς τες στη μεγάλη οθόνη.

Στις δεκαετίες που χωρίζουν τη βωβή «Γκόλφω» από το αθυρόστομο «Μικρό ψάρι» η ελληνική ταινία διήνυσε τεράστια και ενίοτε βασανιστική διαδρομή. Απέκτησε λαλιά και μετά τον πόλεμο έγινε δημοφιλές προϊόν της εγχώριας κινηματογραφικής βιοτεχνίας. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το «σώμα» της ελληνικής ταινίας έγινε ένα με το σώμα του κωμικού ηθοποιού. Κάποια στιγμή, γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’70, άρχισε ν’ αναζητεί ένα νέο πρόσωπο, επιθυμώντας ν’ αφήσει πίσω το παλιό.

Το Φεστιβάλ, που έφτασε αισίως στα 55 του, θα διεξαχθεί φέτος από τις 31/10 έως τις 9/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή