Απαγόρευση εξαγωγών αερίου από Ε.Ε. ενόψει ρωσικού εμπάργκο

Απαγόρευση εξαγωγών αερίου από Ε.Ε. ενόψει ρωσικού εμπάργκο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση εξαγωγών φυσικού αερίου και τον περιορισμό της χρήσης του στον κλάδο της βιομηχανίας περιλαμβάνουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μέρος μιας συνολικής προσπάθειας υιοθέτησης μέτρων έκτακτης ανάγκης για την προστασία των ευρωπαϊκών καταναλωτών από μια πιθανή διακοπή ρωσικού αερίου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του πρακτορείου Reuters. To Kίεβο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να «μπλοκάρει» τις προμήθειες αερίου, ενώ στον αντίποδα η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι δημιουργεί εσκεμμένα εμπόδια στην παράδοση αερίου που προορίζεται για την Ε.Ε.

Ο εν λόγω «πόλεμος» έχει οδηγήσει τους αγοραστές πετρελαίου και άνθρακα στην αναζήτηση νέων προμηθευτών, εν αντιθέσει με τη ΝΑ Ευρώπη που είναι δέσμια της κατάστασης, καθώς μεγαλύτερος προμηθευτής της είναι η ρωσική Gazprom. Hδη, συμπληρώνει το Reuters, tankers από το Κατάρ και την Αλγερία μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη, μέσω των λιμένων κατά μήκος του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ωστόσο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο Ευρωπαίοι αγοραστές να μεταπωλούν τις ποσότητες LNG στο εξωτερικό αντί υψηλότερου τιμήματος. Σύμφωνα με την πηγή της Ε.Ε., η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μεταπώλησης, με στόχο να ενισχυθούν τα αποθεματικά αερίου της Ηπείρου.

Μάλιστα, αξιωματούχος που έχει άμεση γνώση των έκτακτων ενεργειακών σχεδίων της Ε.Ε. δεν διστάζει να δηλώσει την ανησυχία της για τις χειμωνιάτικες προμήθειες της ΝΑ Ευρώπης, σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα. «Η καλύτερη λύση σε περίπτωση διακοπής της ροής είναι το έκτακτο μέτρο 994/2010, το οποίο απαγορεύει να φύγει ρευστοποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Ευρώπη και περιορίζει τη χρήση βιομηχανικού αερίου» πρόσθεσε η πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή