Σημάδια ανάκαμψης για τις εισηγμένες το δεύτερο τρίμηνο

Σημάδια ανάκαμψης για τις εισηγμένες το δεύτερο τρίμηνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ζημιογόνες εισηγμένες (124) παρέμειναν περισσότερες και το β΄ τρίμηνο του 2014, αλλά πλέον δεν είναι διπλάσιες σε σύγκριση με τις κερδοφόρες (85), όπως συνέβη στα προηγούμενα 18 συνεχή πτωτικά τρίμηνα. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει μία πραγματικότητα στο χρηματιστήριο. Αφενός δείχνει ότι ο πυθμένας των ζημιών δείχνει να εξαντλείται στο α΄ τρίμηνο του 2014 και αφετέρου όσες εταιρείες έχουν απομείνει έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες αναδιάρθρωσης, που πλέον φαίνονται στα περιθώρια κέρδους, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποχωρήσει από την αγορά επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους που λειτουργούσαν με αθέμιτο τρόπο.

Σύμφωνα με την Beta χρηματιστηριακή, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους των 209 εισηγμένων παρουσίασαν πτώση 82,6% το α΄ εξάμηνο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 941,6 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών εμφανίστηκε οριακά αυξημένος, κατά 0,6% στα 33,16 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ με αύξηση 8,7% σε ετήσια βάση.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής, «η ανάγνωση του β΄ τριμήνου μπορεί να μην ενθουσίασε, από την άλλη πλευρά δεν έδειξε χειρότερη εικόνα από το προηγούμενο ή το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο/εξάμηνο. Η αίσθηση ότι η οικονομία πλέον έχει προσεγγίσει ή βρίσκεται σε ένα πυθμένα αποτυπώνεται και στα μεγέθη των επιχειρήσεων. Οι διαφοροποιήσεις μπορεί να παραμένουν μεταξύ των κλάδων ή ακόμα και ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, η μεταβλητότητα, ωστόσο, των αποτελεσμάτων έχει μειωθεί».

Στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2014 δεν έλειψαν οι έκτακτες εγγραφές, οι οποίες είχαν για μία ακόμα φορά την τιμητική τους ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε επίπεδο τελικής γραμμής. Η μείωση της μεταβλητότητας των μεγεθών δεν αφορά μόνο τις εταιρείες κάθεαυτές, αλλά το σύνολο των εταιρειών του Χ.Α.

Η σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών αποτελεί ενδεχομένως και μια ένδειξη ανελαστικότητας του συνόλου των εισηγμένων. Αφενός οι εταιρείες δεν μπορούν να δημιουργήσουν καινούργιο τζίρο χωρίς την πιστωτική συνδρομή των τραπεζών, αφετέρου έχουν τις εσωτερικές δυνάμεις (ρευστότητα, μερίδια αγορών κ.λπ.) για να μη χάσουν άλλα έσοδα. Οι εξαγωγές μπορεί να εμφανίζουν κάποια στασιμότητα, από την άλλη πλευρά η εκκίνηση κάποιων κλάδων της εσωτερικής αγοράς (έργα παραχώρησης, τουρισμός) έχει αναπληρώσει σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος.

Το τρίμηνο έκλεισε με τζίρο 17,3 δισ. ευρώ έναντι 16,4 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2014 και πιθανότατα να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση όταν ανακοινωθούν τα μεγέθη των εταιρειών που κλείνουν χρήση τον Σεπτέμβριο. Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα είναι πιο ενθαρρυντική. Τα λειτουργικά κέρδη έχουν βελτιωθεί αισθητά κατά 8,7% στα 3,2 δισ. ευρώ αντανακλώντας τη μείωση του κόστους, αλλά και την ενσωμάτωση της εποχικής επίδρασης της ζήτησης της πασχαλινής περιόδου.

Για τις εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις η αύξηση στο καθαρό περιθώριο είναι της τάξεως των 18 μονάδων βάσης, καθώς παρατηρείται οριακή θετική τελική γραμμή έναντι ζημιών σε σχέση με πέρυσι με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η τελική γραμμή εξαμήνου έκλεισε με κέρδη 941 εκατ. ευρώ, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Η συνεισφορά των τραπεζών είναι 908 εκατ. ευρώ που προήλθε κυρίως από την εγγραφή εκτάκτων θετικών αποτελεσμάτων, αλλά και τη βελτίωση της οργανικής επίδοσης σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν να κάνουν με τη μείωση στο κόστος χρηματοδότησης, τη μείωση των οργανικών εξόδων λόγω των εκτεταμένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης, αλλά και την κόπωση του ρυθμού αύξησης των προβλέψεων επισφαλών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή