Πρώτα σημάδια βελτίωσης της ζήτησης στην ελληνική αγορά τσιμέντου

Πρώτα σημάδια βελτίωσης της ζήτησης στην ελληνική αγορά τσιμέντου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα δείγματα βελτίωσης της ζήτησης στην ελληνική αγορά τσιμέντου μετά επτά χρόνια καταγράφουν από τις αρχές του έτους οι τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, καθώς η σταδιακή σταθεροποίηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, έστω στο σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο, η επανεκκίνηση των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων και η αύξηση των εξαγωγών διαμορφώνουν ένα θετικό σκηνικό στον κλάδο, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο όμιλος σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9,3% σε 123,4 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά, όπου μετά πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, καταγράφεται η πρώτη άνοδος της ζήτησης. Αυτό οφείλεται στα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής και ιδίως στα μεγάλα οδικά έργα, τη στιγμή που η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο. Το θετικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο ρυθμός υποχώρησης του κλάδου της οικοδομής έχει αρχίσει να περιορίζεται, συγκρατώντας έτσι την πτωτική πορεία των αποτελεσμάτων της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας.

Αντίστοιχα, σε πρόσφατη αναφορά της, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η διοίκηση του ομίλου Τιτάν τόνισε ότι η υλοποίηση των έργων υποδομής αναμένεται να αυξήσει φέτος τη ζήτηση τσιμέντου, τη στιγμή που οι θετικές προσδοκίες για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υφίστανται μεν, πλην όμως πολύ συγκρατημένες. Η θετική αυτή εικόνα της αγοράς τσιμέντου αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του ομίλου, καθώς ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν ενισχύθηκε κατά 13% σε 134 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ, έναντι 7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ταυτόχρονα, η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 22 εκατ. ευρώ το 2013.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη του κλάδου της οικοδομής δεν θα είναι άμεση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Πιερ Ντελαπλάνκ, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας πιθανώς να καταγράψει κάποια ουσιαστική βελτίωση, αρχής γενομένης από το 2016 ή ακόμη και το 2017, καθώς θα εξακολουθήσουν έως τότε να ισχύουν αρκετοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ανάκαμψη της αγοράς. Κατά τον ίδιο, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η αρνητική ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί, η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, όπως και η σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, συνθέτουν ένα λίαν αρνητικό «μείγμα» στην αγορά ακινήτων, εμποδίζοντας την εκδήλωση ζήτησης. «Είναι πλέον πολύ δυσκολότερη η απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει και τα προσεχή χρόνια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντελαπλάνκ στην «Κ» σε πρόσφατη εκδήλωση της εισηγμένης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή