Με αλλαγές ο νέος διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα

Με αλλαγές ο νέος διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος διαγωνισμός για την παραχώρηση της 20ετούς άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος προχωρεί με αλλαγές σε αρκετούς όρους της διακήρυξης. Σύμφωνα με τη νέα πρόσκληση που γνωστοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καταγράφονται αλλαγές, με πιο σημαντική τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό φορείς χωρίς στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ιπποδρομίες. Ειδικότερα, στη νέα πρόσκληση δεν είναι πλέον υποχρεωτικός ο όρος που επέβαλε στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού να διαθέτουν εμπειρία στις ιπποδρομίες.

Ο όρος αυτός ήταν υποχρεωτικός στον αρχικό διαγωνισμό πώλησης της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος, που είχε δημοσιοποιήσει τον Μάρτιο του 2013 το ΤΑΙΠΕΔ. «Ο υποψήφιος (ή, σε περίπτωση ένωσης προσώπων, το επικεφαλής μέλος ή οποιοδήποτε άλλο μέλος μεμονωμένα) πρέπει να αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου που συμπίπτει με τα τελευταία 3 ελεγμένα οικονομικά έτη οργάνωσε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 800 ιπποδρομίες ανά έτος», ανέφερε η παράγραφος 2.3.2. της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ίδια πρόσκληση όριζε ότι κάθε ενδιαφερόμενο σχήμα θα έπρεπε να έχει έσοδα από τυχερά παίγνια και ιπποδρομίες τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα τρία τελευταία χρόνια.

Στη νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών, ορίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος θα πρέπει απλά να έχουν εμπειρία από δραστηριότητες στον τομέα των τυχερών παιγνίων. Συγκεκριμένα, πρέπει τα τρία τελευταία έτη να έχουν έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τυχερά παίγνια (gambling) ή/και τον στοιχηματισμό (betting).

Η αλλαγή αυτή αναμφίβολα διευκολύνει τον ΟΠΑΠ και την Global Family Partners (GFP) να διεκδικήσουν την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος, καθώς κανένας από τους δύο δεν διαθέτει εμπειρία στη διεξαγωγή ιπποδρομιών. Σε άλλη περίπτωση, οι δύο ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να συνεταιριστούν με κάποιον φορέα που διαθέτει αυτή την εμπειρία. Παράλληλα όμως, αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την πλευρά των ιπποδρομιακών φορέων της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι «αφελληνίζονται» οι ιπποδρομίες και ότι ο στοιχηματισμός πλέον θα γίνεται με τις ιπποδρομίες άλλων χωρών οι οποίες θα μεταδίδονται μέσω τηλεοπτικού δέκτη, κάτι που ώς έναν βαθμό συμβαίνει και σήμερα. Λόγω της απουσίας επαρκούς αριθμού ελληνικών ιπποδρομιών, ο ΟΔΙΕ μεταδίδει (και στοιχηματίζονται στα πρακτορεία του) οι ιπποδρομίες που διεξάγει η γαλλική εταιρεία PMU στο Παρίσι. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες οχλήσεις προς την πολιτική ηγεσία από την πλευρά των εργαζομένων και των συμμετεχόντων στις ιπποδρομίες (αναβάτες, προπονητές κ.λπ.).

Τέλος, η νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών για την απόκτηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού. Για παράδειγμα, στην αρχική πρόσκληση, η αλλαγή επικεφαλής μέλους (Lead Member) μιας ένωσης εταιρειών δεν επιτρεπόταν μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Στη νέα πρόσκληση αυτό επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι το νέο επικεφαλής μέλος αποτελεί θυγατρική εταιρεία του αρχικού επικεφαλής μέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή