Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η μείωση της κινεζικής μεταποίησης

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η μείωση της κινεζικής μεταποίησης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιβράδυνση σε μεγαλύτερο βαθμό από τον προβλεπόμενο εμφάνισε ο κλάδος της μεταποίησης στην Κίνα τον Αύγουστο. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα, την οποία διαμορφώνουν τα δεδομένα για τις ασθενέστερες των αναμενομένων πιστώσεις και επενδύσεις, αλλά και εκείνα που αφορούν την παραγωγή. Συνδυάζοντας και συνεκτιμώντας τα παραπάνω, οι αναλυτές και οικονομολόγοι διαπιστώνουν πως η οικονομία της Κίνας ανακόπτει ταχύτητα. Ειδικότερα, βάσει επίσημων στοιχείων, τον Αύγουστο στην Κίνα ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες, όταν ο μέσος όρος των προβλέψεων των αναλυτών ήταν 51,2 μονάδες. Κατά τις εκτιμήσεις των HSBC και Markit Economics, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες. Αμφότερες οι μετρήσεις φέρουν τον ΡΜΙ Αυγούστου σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των 51,7 μονάδων του Ιουλίου. Ωστόσο, παραμένει άνω του ορίου των 50 μονάδων σε περιοχή ανάπτυξης και όχι συρρίκνωσης.

Πάντως, η εξασθένηση της μεταποίησης μετά και την αναδίπλωση της αγοράς ακινήτων, εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για να επισπεύσει τις προσπάθειές της να εκπληρώσει τον στόχο για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 7,5%. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λου Τινγκ, επικεφαλής του τμήματος Μακροοικονομικών της Κίνας στην Bank of America στο Χονγκ Κονγκ, τις προσεχείς εβδομάδες το Πεκίνο πρόκειται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας. «Οι δύο δείκτες ΡΜΙ φανερώνουν πως η τρέχουσα ανάκαμψη δεν έχει δυναμισμό και είναι ασταθής», επισήμανε ο κ. Λου. «Οι πρωτοβουλίες οικονομικής τόνωσης ενδεχομένως να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσοστώσεις αναχρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της οικονομίας».

Πιέσεις

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρακολουθούν εκ τους σύνεγγυς την πορεία της κινεζικής οικονομίας, εκτιμούν ότι ασκούνται πιέσεις. «Στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες διαπιστώνουμε πιέσεις προς τα κάτω», επισημαίνει ο Ζανγκ Λικούν, ερευνητής του κρατικού Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης. «Η μελλοντική βιομηχανική παραγωγή ενδεχομένως να εξακολουθήσει την ελαφρά πτώση της». Στο πεδίο των μεγάλων ομίλων της Κίνας ο ΡΜΙ έδειξε επέκταση, ενώ για τις μικρομεσαίες μονάδες υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ο ΡΜΙ για τις μεσαίες επιχειρήσεις υποχώρησε στις 49,9 μονάδες και για τις μικρές στις 49,1 μονάδες.

«Ο επίσημος Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών για τις μικρομεσαίες στην Κίνα λειτουργεί ως ένας δείκτης για τις μεγαλύτερες και τις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες φαίνεται πως οδεύουν με σταθερό βήμα», παρατηρεί η Λιου Λι-Γκανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Australia & New Zealand Banking Group στο Χονγκ Κονγκ. «Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο τείνει να είναι βραδύτερος και τα επίπεδα δανεισμού τον Αύγουστο θα αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη δραστηριότητα». Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι νέες πιστώσεις τον Ιούλιο εμφάνισαν μία πτώση, ενώ τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Πιθανώς, υπό το πρίσμα αυτό, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (Κεντρικής Τράπεζας) Ζου Σιαοτσουάν θα χρειασθεί να προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ούτως ώστε να μπορέσει συντηρήσει τον αναπτυξιακό ρυθμό σε συνθήκες συνεχιζόμενης μείωσης των πιστώσεων. Οπως παρατηρεί, εν κατακλείδι, ο Λούις Κούιτζις, ανώτατος οικονομολόγος για την Κίνα στη Royal Bank of Scotland, «αναμένουμε από την κυβέρνηση να ερμηνεύσει αυτές τις προοπτικές δανεισμού ως μία πρόκληση για τον αναπτυξιακό στόχο της του 7,5% και να λάβει ουσιαστικότερα μέτρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή