Σε ελληνικό «έδαφος» οι συναντήσεις στο Παρίσι

Σε ελληνικό «έδαφος» οι συναντήσεις στο Παρίσι

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά το ουδέτερο έδαφος δεν βρέθηκε στο Παρίσι. Οι συναντήσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με αυτούς της τρόικας θα διεξαχθούν στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ και όχι στο κτίριο του ΟΟΣΑ.

Μπορεί σε επικοινωνιακό επίπεδο να μην είναι αυτό που ακριβώς ήθελε να περάσει η κυβέρνηση (τη διεξαγωγή των συναντήσεων σε εντελώς ουδέτερο έδαφος), αλλά μάλλον η λογική πρυτάνευσε. Η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ έχει δικά της γραφεία και θα ήταν εντελώς ανώφελο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της αποστολής για να γίνουν οι συναντήσεις σε κάποιο άλλο κτίριο.

Αλλωστε, η ελληνική αποστολή θα είναι πολυπληθής (θα βρεθούν στο Παρίσι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, υπουργοί με τους συμβούλους τους, υφυπουργοί κ.λπ.) και καλό είναι το κόστος να συγκρατηθεί όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται. Ειδικά για κάτι που, όπως φαίνεται, δεν θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας.

Μεγάλη συμμετοχή ξένων αναλυτών καταγράφεται για το road show των εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο σε 15 ημέρες από σήμερα. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Λονδίνο αναφέρουν ότι έχουν επιβεβαιωθεί 900 συναντήσεις ξένων αναλυτών με τις 31 εισηγμένες έναντι 806 στο road show το 2013 και 316 το 2012. Επίσης έχουν επιβεβαιωθεί 160 συναντήσεις με αναλυτές/διαχειριστές κεφαλαίων hedge funds με τις ελληνικές επιχειρήσεις έναντι 154 που ήταν οι αντίστοιχες συναντήσεις το 2013 και 89 το 2012. Πριν από το Λονδίνο θα προηγηθεί από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη road show που διοργανώνει η Deutsche Bank, στο οποίο θα μετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες.

«Καίγονται» οι γούνες μας

Μπορεί οι γούνες να μην περιλαμβάνονται –για την ώρα τουλάχιστον– στον κατάλογο των προϊόντων τις εισαγωγές των οποίων έχει απαγορεύσει η Ρωσία, όμως διάχυτη είναι η ανησυχία στους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και στην κυβέρνηση. Η αστάθεια στο ρούβλι αλλά και οι συναλλαγματικοί περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ρωσία για τις αγορές που κάνουν οι Ρώσοι πολίτες στο εξωτερικό έχουν οδηγήσει σε μείωση πωλήσεων ελληνικώv γουναρικών. Η αναζήτηση μάλιστα εναλλακτικών αγορών για το συγκεκριμένο είδος, όπως συνέβη στην περίπτωση των φρούτων, δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Ούτε παντού έχει τόσο κρύο ούτε φοράνε όλοι γούνες», τόνιζε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ

Στην Τράπεζα της Ελλάδος ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα τραπεζών θα τοποθετηθεί ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασχοληθεί κυρίως με το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και την αναδιάρθρωση εταιρειών. O κ. Χατζηεμμανουήλ είναι καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ ως ειδικός στο ευρωπαϊκό και διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό δίκαιο έχει εργαστεί στο ΔΝΤ, με αντικείμενο την πτωχευτική διαδικασία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ολυμπιακά Ακίνητα» (Μάιος 2004 έως Σεπτέμβριος 2007), ενώ από τον Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ.

Μελετώντας τα «ψιλά» γράμματα του Κώδικα

Τα «ψιλά» γράμματα του Κώδικα Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια μελετούν οι τράπεζες μετά τη δημοσιοποίησή του από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτο μέλημα, να διαμορφωθούν τα αναγκαία έντυπα που ορίζει ο Κώδικας ότι πρέπει να αποτελέσουν το αναγκαίο υλικό κατά τη διαδικασία της επικοινωνίας της τράπεζας με τον οφειλέτη. Το σχετικό υλικό περιλαμβάνει εκτός από τις τυποποιημένες επιστολές και την ενημέρωση για την πορεία της οφειλής του πελάτη και ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο για την πληροφόρηση του δανειολήπτη, με συνοπτική περιγραφή των λύσεων ρύθμισης ή οριστικής διευθέτησης της οφειλής. Εκτός από το ενημερωτικό υλικό, οι τράπεζες υποχρεούνται επίσης να θεσπίσουν συγκεκριμένες διαδικασίες επίλυσης καθυστερήσεων και διαδικασία ενστάσεων, διαθέτοντας το αναγκαίο προσωπικό, αλλά και ειδικά σημεία επικοινωνίας για την υποδοχή ερωτημάτων, την παραλαβή δηλώσεων εγγράφων και δικαιολογητικών, τα οποία με τη σειρά τους δεν είναι καθόλου λίγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή