49 χρόνια πρίν… 2.IX.1965

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ: Εξ εκ των οκτώ πολιτικών αρχηγών και τέως πρωθυπουργών, οι οποίοι ωμίλησαν κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν του Συμβουλίου του Στέμματος, απαντώντες εις την έκκλησιν του Βασιλέως Κωνσταντίνου, ετάχθησαν υπέρ του σχηματισμού πολιτικής Κυβερνήσεως εκ της Βουλής, αποκλείοντες τας εκλογάς. Εκλογάς εζήτησαν μόνον ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος ενεφάνισεν ως παραχώρησιν ότι δέχεται η Βουλή να διαλυθή την πρώτην εβδομάδα του Νοεμβρίου και η εκλογική αναμέτρησις να διεξαχθή τον Δεκέμβριον, και ο κ. Στυλιανός Γονατάς, ο οποίος, όμως, ενώ ωμίλησεν υπέρ σχηματισμού υπηρεσιακής Κυβερνήσεως, είπεν ότι αύτη πρέπει να λάβη την ψήφον της Βουλής. [Σημ. «Φ»: Στο Συμβούλιο του Στέμματος είχαν κληθεί ο πρωθυπουργός Ηλίας Τσιριμώκος, όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί και εκ των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι δεν είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί μόνον ο Σπύρος Μαρκεζίνης, αποκλεισθέντος του προέδρου της ΕΔΑ Ιωάννου Πασαλίδη. Εκ των κληθέντων και μη προσελθόντων ήτο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Για τον Στυλιανό Γονατά (φωτογραφία) η συμμετοχή του στο Συμβούλιο του Στέμματος ήταν η τελευταία δημόσια πολιτική ενέργειά του – μετά μακρά απουσία από το πολιτικό προσκήνιο. Πέθανε το επόμενο έτος.] Ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος επανέλαβεν ότι υπό καθεστώς ελλείψεως ελευθεριών η ΕΡΕ θα απόσχη εκλογών. Διηυκρίνησε δε ότι, προς στιγμήν, αναστέλλει το αίτημα όπως η εντολή δοθή εις την ΕΡΕ, με δικαίωμα διαλύσεως της Βουλής. Οι κ.κ. Σπύρος Μαρκεζίνης, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και ο κ. Δημήτριος Κιουσόπουλος, εμμέσως -όπως ο κ. Γονατάς, ουσιαστικώς- υπεστήριξαν τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως συνεργασίας. Ο κ. Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας ανέπτυξε τους προκύπτοντας εκ της παρατάσεως της κρίσεως κινδύνους, αναφερθείς ειδικώς εις την δυσμενή πορείαν της οικονομίας, με στοιχεία που προεκάλεσαν ιδιαιτέραν εντύπωσιν. Η παράτασις επί 4μηνον του προεκλογικού οργασμού, ετόνισε, θα καταβαραθρώση τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας. […]

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ: Ο πρωθυπουργός κ. Ηλίας Τσιριμώκος […] μετά τον τερματισμόν της χθεσιής [πρώτης] συνεδριάσεως του Συμβουλίου του Στέμματος […] εις ερώτησιν διατί δεν προσεκλήθη ο πρόεδρος της ΕΔΑ εις το Συμβούλιον, παρετήρησε ότι θα έπρεπε να ερωτηθή διατί εγένετο η εξαίρεσις της προσκλήσεως του κ. Μαρκεζίνη. Και εξήγησεν ότι ο κ. Μαρκεζίνης προσεκλήθη κατ’ εξαίρεσιν διά να αιτιολογήση την άποψίν του υπέρ σχηματισμού Κυβερνήσεως ευρυτέρας συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή