Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Τ. Ερντογάν

Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με Τ. Ερντογάν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν θα συναντήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Πέμπτη στο Κάρντιφ της Ουαλλίας. Η συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει η τουρκική πλευρά πριν από ενάμιση μήνα, θα γίνει σε πολύ βαρύ κλίμα, μετά τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια της προκλητικής του επίσκεψης στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά απάντησε ήδη διά του υπουργείου Εξωτερικών δεόντως στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου και, από εκεί και ύστερα, θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν προκάλεσαν απογοήτευση στη Λευκωσία και οργή στην Αθήνα, καθώς διέψευσαν τις ελπίδες για μια πιο διαλλακτική στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά επιβάρυναν σημαντικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Νευρικότητα προκάλεσε και ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν ότι δεν έλαβε ποτέ τη συγχαρητήρια επιστολή Αναστασιάδη που του παρέδωσε ο ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις «καταδικαστέες», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις Ερντογάν, που «απογοητεύουν και όσους ενδεχόμενα επένδυσαν στον κ. Ερντογάν». Ο Κύπριος Πρόεδρος έδωσε και μια πολύ πειστική εξήγηση γιατί ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε ότι έλαβε την επιστολή του: «Αν αναγνώριζε ότι την παρέλαβε, θεωρούσε ότι, εμμέσως, ενδεχόμενα αναγνώριζε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε. Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, που συμφωνούσαν με την ερμηνεία που έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, έλεγαν ότι η επιστολή παραδόθηκε στον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ κ. Σινιριόγλου από τον γ.γ. του υπουργείου κ. Αν. Μητσιάλη, ενώ στη διάρκεια της ορκωμοσίας Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τόσο τον κ. Ερντογάν όσο και τον πρωθυπουργό κ. Α. Νταβούτογλου και τον νέο Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Το ΥΠΕΞ δεν αντέδρασε επισήμως στους ισχυρισμούς Ερντογάν για την επιστολή για να μην προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή