Χαμηλοί τόνοι λόγω αλλαγών σε αντιρατσιστικό

Χαμηλοί τόνοι λόγω αλλαγών σε αντιρατσιστικό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να ικανοποιήσει αιτήματα βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και να συμπεριλάβει στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που από χθες συζητείται στη Βουλή, προτάσεις τους για τιμωρία αφενός όσων κακόβουλα αρνούνται γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και αφετέρου εκείνων οι οποίοι προκαλούν ή προτρέπουν σε πράξεις βίας σε βάρος προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό έριξε κατακόρυφα το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης στον ναό της Δημοκρατίας: το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε επί της αρχής με τα «ναι» της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα «όχι» των Αν.Ελλ., Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ. Επί των άρθρων θα ψηφιστεί την προσεχή Παρασκευή, καθώς η συζήτηση διεκόπη εξαιτίας της ανάγκης να μεταβεί στο εξωτερικό ο κ. Χαρ. Αθανασίου.

Εκείνα τα οποία δεν έγιναν χθες ήταν καταρχήν η αποδοχή της πρότασης να συμπεριληφθεί διάταξη και για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Σχετική πρόταση έχει κάνει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ θετικά τη σχολίασε και ο «γαλάζιος» Γ. Κωνσταντόπουλος. Πρέπει μια τέτοια ρύθμιση να μη γίνει με μια απλή τροπολογία, θέλει μελέτη και να ενταχθεί στο οικογενειακό δίκαιο, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης, αν και ανεπισήμως είχε προαναγγελθεί, τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο στο σύνολό του: επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επέμεινε στην αρχική του θέση ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες που άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει, βάσει του Συντάγματος, να συζητιούνται στην Ολομέλεια και όχι στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Τούτων δοθέντων, η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου το οποίο αναφέρεται στον δημόσιο εγκωμιασμό ή την άρνηση εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου ή κατά της ανθρωπότητας. Η κριτική που ασκήθηκε από πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι βάσει της εν λόγω διάταξης μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ποινικοποίησης των απόψεων. «Δεν επιδιώκεται η χειραγώγηση της επιστημονικής ή της ιστορικής έρευνας», υπογράμμισε απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία των επικριτών της επίμαχης διάταξης ο κ. Αθανασίου. «Δεν ποινικοποιείται η άποψη, αλλά η κακόβουλη άρνηση συγκεκριμένων εγκλημάτων», σημείωσε από την πλευρά του και ο κ. Κ. Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, και απαντώντας στα σχόλια που ακούστηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο τιμωρούνται μόνο εκείνοι οι οποίοι προτρέπουν σε ρατσιστική βία και όχι οι φυσικοί αυτουργοί τέτοιων πράξεων βίας –σε σχετικές επισημάνσεις προέβη και η κ. Βασιλική Κατριβάνου– ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως ο ισχύων ποινικός κώδικας τιμωρεί τους θύτες των ρατσιστικού χαρακτήρα εγκληματικών επιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή