Νέος γύρος κυρώσεων από τους Ευρωπαίους

Νέος γύρος κυρώσεων από τους Ευρωπαίους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αποκλεισμό όλων των κρατικών εταιρειών της Ρωσίας από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης εξετάζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο του νέου γύρου κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Με δηλώσεις της στον Τύπο, ύστερα από συνάντηση με ομάδα ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, η νέα υπεύθυνη της Eνωσης για θέματα Eξωτερικής Pολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να θεωρείται πλέον «στρατηγικός εταίρος» της Ευρώπης και ότι οι κυρώσεις αποτελούν αναγκαίο μέρος της «πολιτικής στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του ρωσικού επεμβατισμού στην Ουκρανία.

«Οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο γίνονται ολοένα και περισσότερο δραματικές. Μιλάμε για επίθεση και πιστεύω ότι χρειάζεται η ισχυρότερη δυνατή απάντηση, έτσι ώστε να υπάρξει πίεση για την επίτευξη πολιτικής λύσης», δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Σαββάτου, οι ηγέτες των «28» ανέθεσαν στην Κομισιόν να ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση διεύρυνσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο και να εγκριθεί, στην τελική μορφή της, μεθαύριο. Οπως δήλωσε η Μογκερίνι, οι νέες κυρώσεις θα κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις: χρηματοπιστωτικός τομέας, οπλικά συστήματα, ενέργεια, τεχνολογία.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις αρκετών χωρών-μελών, που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθιστά αβέβαιες τις τελικές αποφάσεις. Αίφνης, ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχουσλάβ Σόμποτκα εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι «αν κλιμακώσουμε τις πιέσεις, θα υπάρξει αντίδραση από τη Ρωσία, της οποίας τις επιπτώσεις δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σλοβάκος ομόλογός του, Ρόμπερτ Φίκο, χαρακτήρισε ενδεχόμενη κλιμάκωση των κυρώσεων «άνευ νοήματος και αντιπαραγωγική».

Tι συζητείται

Στα μέτρα που συζητούνται σε επίπεδο Κομισιόν περιλαμβάνεται ο περιορισμός των δυνατοτήτων δανεισμού του ρωσικού κράτους μέσω της πώλησης ομολόγων στην Ευρώπη όπως και η -περισσότερο συμβολική- απαγόρευση χορήγησης βίζας στον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία διαθέτει μεγάλες εφεδρείες για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κυρώσεων – για παράδειγμα, τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα είναι της τάξης των 469 δισ. δολαρίων. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο αποκλεισμός της χώρας από τις δυτικές πηγές δανεισμού, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη αποδυνάμωση του ρουβλίου, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της ρωσικής οικονομίας σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περί το ένα εκατομμύριο έχουν φύγει από τις εστίες τους, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή