Πόσο εφικτό είναι ένα κοινό μέτωπο Ρωσίας – Αμερικής

Πόσο εφικτό είναι ένα κοινό μέτωπο Ρωσίας – Αμερικής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα να εξαπολύσει περιορισμένα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙSIS δεν φαίνεται να καταλήγει σε επέμβαση αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, αποτελεί σαφή ένδειξη της βούλησης της Ουάσιγκτον να αποτρέψει με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα την εξάπλωση της οργάνωσης. Ενα μήνα πριν ξεκινήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε εκφράσει ανησυχίες για τις επιθέσεις του ΙSIS, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να «κάνει τα πάντα» για να αποτρέψει τους διωγμούς στην περιοχή.

Θα μπορούσαν άραγε οι κοινές ανησυχίες για το μέλλον του Ιράκ να προσφέρουν μια ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχίζουν να επιδεινώνονται εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία;

O διευθυντής του προγράμματος Ψυχροπολεμικών Σπουδών στο Κέντρο Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών Ντέιβις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μαρκ Κράμερ, θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας στη Mέση Aνατολή.

«Οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν συνεργαζόμενες στον αντιτρομοκρατικό τομέα. Η αμερικανορωσική συνεργασία ενάντια στο “Ισλαμικό Κράτος” μπορεί να παρακινήσει και άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα, ακόμα και να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με στόχο να καταστρέψουν το ISIS».

Ομως ο Τζακ Γκόλντστοουν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον της Βιρτζίνια, δεν θεωρεί πιθανή την αμερικανορωσική συνεργασία, καθώς το ISIS δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία.

«Παρόλο που το ISIS απειλεί και τα ρωσικά συμφέροντα και τους πελάτες της Ρωσίας, όπως τον Ασαντ στη Συρία, το πιο σημαντικό για τη Ρωσία είναι η Ουκρανία», είπε ο Γκόλντστοουν. «Δεν περιμένω να αλλάξει η Ρωσία συμπεριφορά. Θα συνεχίσει να εστιάζει πρώτα στην Ουκρανία και δευτερευόντως στη Μέση Ανατολή».

Κατά τον Αλεξάντερ Σοτνιτσένκο, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ούτε οι ΗΠΑ απειλούνται από την αστάθεια στο Ιράκ τόσο ώστε να επιδιώξουν συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.

«Ο πόλεμος βλάπτει πολύ τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα της Ευρασίας», είπε ο Σοτνιτσένκο, «ενώ η Ουάσιγκτον παίζει ρόλο διαιτητή που υποστηρίζει από καιρού εις καιρόν τους συμμάχους του με αεροπορικούς βομβαρδισμούς». Κατά την άποψή του, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν τους στρατηγικούς στόχους τους στη Μέση Ανατολή χωρίς να εμπλέξουν τη Ρωσία στην αντιτρομοκρατική τους εκστρατεία στην περιοχή.

Η ρωσική απάντηση

Ο Ντμίτρι Τρενίν, του Κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας, έθεσε το ζήτημα της πιθανής αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με πιο ξεκάθαρο τρόπο. «Το γεγονός ότι αξιωματούχοι των ρωσικών αρχών ασφαλείας μπήκαν στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων επισημοποιεί τον τερματισμό της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση», έγραψε ο Τρενίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή