Το κόστος των προτάσεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Πριν από λίγες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης, υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προωθούσε, αν ήταν κυβέρνηση, ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν 200 με 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι οι υπολογισμοί των οικονομολόγων της αντιπολίτευσης στηρίζονται σε ένα κόστος μεταξύ 16 και 25 χιλιάδες για κάθε μια θέση εργασίας.

Φαίνεται ότι στην αντιπολίτευση βρήκαν τη «φιλοσοφική λίθο» για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ των πρόσφατων υπολογισμών που ήρθαν στη δημοσιότητα, για συγκεκριμένα επενδυτικά έργα, προκύπτουν εντελώς διαφορετικά νούμερα. Ορίστε τρία παραδείγματα.

Ο κατασκευαστικός συνεταιρισμός «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», στον οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα του κλάδου (Hochtief, Ακτωρ, Vinci, Ι&Π Αβαξ, ΑΕΓΕΚ, ΑΘΗΝΑ) ανακοίνωσε ότι προχωρά, επιτέλους, η επένδυση ύψους 1,3 δισ. στην οποία αναμένεται να απασχοληθούν 2.000 άτομα. Επομένως, το κόστος για τη δημιουργία μιας νέας θέσης απασχόλησης ανέρχεται, στην περίπτωση αυτή, σε 650 χιλιάδες ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε, πριν από λίγο καιρό, ανακοινώσει την προώθηση σειράς ενεργειακών και περιβαλλοντικών έργων ύψους 4 δισ. ευρώ. Τα έργα θα δημιουργήσουν, κατά τον Γιάννη Μανιάτη πάντα, 40 χιλιάδες νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Το κόστος είναι μικρότερο από την προηγούμενη περίπτωση και ανέρχεται σε 100 χιλιάδες ευρώ ανά θέση εργασίας.

Τρίτο παράδειγμα, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου, σε έναν τομέα με πάμπολλες επενδυτικές ευκαιρίες. Υπολογίστηκε λοιπόν ότι η κατάργηση 82 ανεξέλεγκτων χωματερών θα χρειαστεί 160 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 θέσεις, δηλαδή ένα κόστος 216 χιλιάδων ευρώ για κάθε μία θέση εργασίας.

Η διαφορά ανάμεσα στα νούμερα Δραγασάκη και στα στοιχεία που δίνουν όσοι στην πραγματική ζωή υλοποιούν έργα απασχόλησης είναι πολύ σημαντική για να μη ζητηθούν πρόσθετες εξηγήσεις από τα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Υποθέτω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, θα είναι εξοπλισμένος με περισσότερο ρεαλιστικές προτάσεις.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο για τον Αλέξη Τσίπρα να περιγράψει τον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος, είτε πρόκειται για τα 5 δισ. που ήδη χρησιμοποίησε ο κ. Δραγασάκης είτε για τα πολύ περισσότερα χρήματα που υποψιάζομαι ότι θα απαιτεί η πραγματοποίηση των εξαγγελιών που ετοιμάζεται να κάνει η μείζων αντιπολίτευση.

Οι καλοί λογαριασμοί επιτρέπουν στους πολίτες και να κρίνουν καλύτερα και, το σπουδαιότερο, να κρίνουν αυστηρά πλην όμως δίκαια το έργο των πολιτικών όταν, ενδεχομένως, τους στέλνουν στη διακυβέρνηση του τόπου.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο χρήσιμη δουλειά θα είχε να κάνει ένα όργανο που θα μπορούσε να είναι μια μετεξέλιξη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο θα κοστολογούσε τις προτάσεις των κομμάτων πριν από τις εκλογές. Πολλά «έξυπνα» κράτη, που όλα είχαν παρόμοιες και εξίσου δυσάρεστες εμπειρίες με τις πρόσφατες δικές μας, κάνουν το ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή