Οι Σκωτσέζοι θέλουν βασιλεία

Οι Σκωτσέζοι θέλουν βασιλεία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που θα διεξαχθεί στις 18 τρέχοντος, θέτει τη βασίλισσα Ελισάβετ αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διαίρεσης του βασιλείου της, κάτι πρωτόγνωρο από τις ημέρες της προκατόχου της (και συνώνυμης) βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ τον 17ο αιώνα. Ομως η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όσος χρόνος κι αν περάσει.

Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι και βασίλισσα της Σκωτίας, καθώς, όπως φαίνεται, οι περισσότεροι Σκωτσέζοι θέλουν να παραμείνει αρχηγός του κράτους τους, σε περίπτωση που αποφασίσουν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο και να εξακολουθήσουν μία μοναχική πορεία.

Επειτα από 64 χρόνια στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ελισάβετ θα διαδεχθεί τη βασίλισσα Βικτωρία τον επόμενο Σεπτέμβριο ως η μονάρχης που παρέμεινε περισσότερο στον θρόνο της Βρετανίας και της Σκωτίας. Ομως σίγουρα οι εορτασμοί της σημαντικής επετείου δεν θα είναι εξίσου λαμπροί στην περίπτωση που η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Βέβαια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στις 24 Μαρτίου 2016

Η ημέρα του πιθανού διαχωρισμού Βρετανίας-Σκωτίας είναι η 24 Μαρτίου 2016, ημερομηνία με τεράστια ιστορική σημασία, καθώς εκείνη την ημέρα θα έχουν περάσει 413 χρόνια από την ημέρα που τα στέμματα των δύο κρατών συνενώθηκαν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Α΄ το 1603. Τότε, ο εξάδελφός της Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας έγινε και βασιλιάς της Βρετανίας, παρότι τα δύο κράτη παρέμειναν ξεχωριστά και κυρίαρχα. Το 1707, με τον Νόμο για την Ενωση, τα δύο κράτη, τα στέμματα και τα Κοινοβούλια των δύο χωρών ενοποιήθηκαν υπό τη βασίλισσα Αννα και έτσι δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα όμως και σήμερα επικρατούν κάποια παράδοξα που έχουν τις ρίζες τους σε εκείνη την εποχή. Ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όταν βρίσκεται στην Ουαλλία, αποκαλείται δούκας του Ρόθσαϊ και όχι πρίγκιπας της Ουαλλίας. Ο τίτλος αυτός, άλλωστε, είχε δοθεί στον διάδοχο του σκοτσέζικου θρόνου πριν από την ένωση με τη Βρετανία.

Αγαπημένο το Μπαλμόραλ

Η αλήθεια είναι ότι οι δεσμοί της Ελισάβετ με τη Σκωτία είναι ισχυροί. Εκεί πέρασε μεγάλο μέρος των παιδικών της χρόνων και εκεί γεννήθηκε η αδελφή της, Μαργαρίτα. Αγαπημένος προορισμός, άλλωστε, της ίδιας και του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, είναι το Μπαλμόραλ στο Εθνικό Πάρκο Κέρνγκορμς.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν είναι μόνο η ένωση με τη Βρετανία που βαίνει προς το τέλος της αλλά και ο ίδιος ο θεσμός της μοναρχίας στη Σκωτία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας Κένι Μακάσκιλ έχει υποδείξει στο παρελθόν ότι η ανεξάρτητη Σκωτία θα κληθεί να ψηφίσει κατά πόσον επιθυμεί συνέχιση της μοναρχίας. Οι Σκωτσέζοι είναι λιγότερο ενθουσιώδεις με τη βασιλική οικογένεια συγκριτικά με την υπόλοιπη Βρετανία, αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δεν θέλουν να δουν τον θεσμό της βασιλείας να χάνεται. Δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο κατέγραψε ότι το 62% των Σκωτσέζων πιστεύει ότι η ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να διατηρήσει τον ίδιο βασιλιά ή βασίλισσα με τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή