Νέο πλήγμα για τον Ολάντ η παραίτηση υπουργού

Νέο πλήγμα για τον Ολάντ η παραίτηση υπουργού

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με ένα ακόμα χαστούκι έκλεισε χθες μία ήδη καταστροφική εβδομάδα για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με την παραίτηση του νεοδιορισθέντος υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Τομά Τεβενού, εξαιτίας «προβλημάτων με τη φορολογική του δήλωση».

Το αποτέλεσμα των πληγμάτων αυτών είναι εμφανές στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τον πρόεδρο με 13% θετικές γνώμες, καθώς και τον πάλαι ποτέ δημοφιλή πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς με ποσοστό δημοτικότητας 30%, από 46% τον Ιούνιο.

Την ώρα που η Γαλλία βρισκόταν ακόμη σαστισμένη από τις αποκαλύψεις του βιβλίου της πρώην προεδρικής συντρόφου Βαλερί Τριρβελέρ, το Μέγαρο των Ηλυσίων διέπραξε ένα ακόμη επικοινωνιακό ατόπημα, χαρακτηρίζοντας σε πρώτο χρόνο την απόφαση του κ. Τεβενού να παραιτηθεί «προσωπική υπόθεση», για να ανακρούσει πρύμναν λίγες ώρες αργότερα, κάνοντας λόγο για «φορολογικό θέμα» του παραιτηθέντος. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε, όμως, ότι το «πρόβλημα» του Τεβενού αφορούσε την άρνησή του να υποβάλει φορολογική δήλωση τα τελευταία δύο χρόνια.

Μνήμες από Καουζάκ

Η παραίτηση του υπουργού έφερε στις μνήμες την τραυματική για τους Σοσιαλιστές «υπόθεση Καουζάκ», της ταπεινωτικής παραίτησης του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης Ζερόμ Καουζάκ τον Μάρτιο του 2013, που, αν και αρμόδιος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, βρέθηκε να κατέχει προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Ακόμη πιο ειρωνικό και εξευτελιστικό για τους Σοσιαλιστές είναι το γεγονός ότι ο Τεβενού υπηρέτησε ως μέλος της επιτροπής διερεύνησης της υπόθεσης Καουζάκ, καλώντας το κοινό τον Οκτώβριο του 2013 να πραγματοποιήσει «δημοσιονομική μετάνοια» και να δηλώσει κάθε του κρυφό εισόδημα, ενόψει ψήφισης νέου, δρακόντειου φορολογικού κώδικα.

Του διορισμού του Τεβενού είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ, που με τον τρόπο αυτό έγινε ο πολιτικός εκφραστής της απογοητευμένης με τον Ολάντ αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η κυκλοφορία του βιβλίου της Τριρβελέρ, που έγινε με άκρα μυστικότητα, βρήκε απροετοίμαστη την επικοινωνιακή ομάδα της προεδρίας. Η εικόνα του προέδρου Ολάντ ως ψυχρού, κυνικού και ελιτιστή διέρρηξε οριστικά την εντύπωση του «καλού παιδιού» της γαλλικής πολιτικής σκηνής που με τόσο κόπο είχε οικοδομήσει ο Ολάντ.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο Ολάντ εμφανίζεται να περιφρονεί βαθιά τους φτωχούς, αποκαλώντας τους «ξεδοντιάρηδες», με την ανάλογη σύντμηση #sansdents να κυριαρχεί έκτοτε στη γαλλική ιστοσελίδα του Twitter.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει περαιτέρω υποχώρηση της δημοτικότητας του προέδρου, η πρώην σύντροφός του και σημερινή υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που είναι και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, χαρακτήρισε «σκουπίδια» το περιεχόμενο του βιβλίου. Σε δριμύτατη επίθεσή του κατά της συγγραφέως, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που υπήρξε φίλος της κ. Τριρβελέρ, ζήτησε σεβασμό στο προεδρικό αξίωμα, υπενθυμίζοντας το δικαίωμα κάθε Γάλλου πολίτη στον σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής.

Παρά την περιφρόνηση με την οποία ο πολιτικός κόσμος της χώρας αντιμετώπισε το βιβλίο, οι πωλήσεις του σπάνε ήδη τα ρεκόρ, όπως δείχνει και η πρώτη θέση που κατέχει ήδη στον κατάλογο πωλήσεων του γαλλικού διαδικτυακού βιβλιοπωλείου Amazon.

Μόνο η Σεγκολέν δεν τον εξέθεσε

Οι πρόσφατες ενοχλητικές αποκαλύψεις στο βιβλίο της Βαλερί Τριρβελέρ θα πρέπει να οδηγήσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε ριζική αναθεώρηση των προτιμήσεών του σε ερωτικές συντρόφους.

Μόνο η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ως φιλόδοξη βετεράνος της γαλλικής πολιτικής σκηνής, αντιμετώπισε πολιτισμένα τις απιστίες του Ολάντ. Παρά τα τέσσερα παιδιά που έχει το ζευγάρι, η Σεγκολέν επέλεξε να μην εκθέσει τον Ολάντ, όταν ανακάλυψε την κρυφή του σχέση με τη Βαλερί Τριρβελέρ.

Η κ. Τριρβελέρ, όμως, που δεν καλλιεργεί καμία πολιτική φιλοδοξία, επέλεξε να χτυπήσει τον Ολάντ εκεί που πραγματικά πονάει: στη δημοτικότητά του μεταξύ των ψηφοφόρων. Η επιτυχία της έγκειται στην κατάρριψη της προσεκτικά κατασκευασμένης εικόνας του «κυρίου Νορμάλ» που επιδιώκει ο Ολάντ. Ο πρόεδρος, σύμφωνα με την αφήγηση της πρώην συντρόφου του, δεν είναι αυτός ο καλοκάγαθος ποδοσφαιρόφιλος που προβάλλεται στα ΜΜΕ, αλλά ένας ελιτιστής με απεχθείς, περιφρονητικές απόψεις για τους φτωχούς, τους αναπήρους και τους ξένους.

Η ατυχής διαχείριση της υπόθεσης Γκαγιέ από το επικοινωνιακό επιτελείο του Ολάντ κάνει τον πρόεδρο να μοιάζει περισσότερο με τον κυανοπώγωνα και λιγότερο με κινηματογραφικό Λατίνο εραστή, όπως ίσως θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή