Ο Ευ. Βενιζέλος, οι ηγέτες και το καμίνι της Ιστορίας

Ο Ευ. Βενιζέλος, οι ηγέτες και το καμίνι της Ιστορίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια αν προκληθούν σύντομα εκλογές θέλησε να αναδείξει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι  στην ΔΕΘ. Το νόημα αυτό είχε η δημόσια προειδοποίησή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα ότι «θα το πληρώσει» πολιτικά αν εκβιάσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε δε «δραματική εξέλιξη» ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός δρόμος πλην αυτού που ακολουθεί η κυβέρνηση» και κάλεσε τους πολίτες σε περίπτωση εκλογών να αναλογιστούν τις θυσίες πέντε ετών και να μην θέσουν υπό διακινδύνευση την χώρα με κίνδυνο να οδηγηθούμε όχι στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν».

«Πιστεύω όμως ότι με την βοήθεια του Θεού της Ελλαδος που είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία (του ΣΥΡΙΖΑ) τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος μεταξύ σοβαρού και αστείου αλλά παράλληλα δήλωσε πανέτοιμος για την αντίθετη περίπτωση, καθώς όπως είπε «δεν είμαστε αφελείς και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα». Παρεμπιπτόντως δε για πρώτη φορά ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ μικρή σημασία έχει αν ο διάδοχος του κ. Παπούλια θα προέρχεται από την κεντροαριστερά ή την κεντροδεξιά, υπονοώντας ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση της ΝΔ. «Φτάνει να είναι δημοκράτης και αξιοπρεπής άνθρωπος» όπως είπε και επικαλέστηκε το παράδειγμα του Κωστή Στεφανόπουλου τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό πρόεδρο.

 Η πιο σημαντική όμως είδηση που προέκυψε από τη συνέντευξη Βενιζέλου είναι ότι μέχρι τις εκλογές –όποτε κι αν γίνουν- δεν προτίθεται να δρομολογήσει την ουσιαστική αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ από ένα νέο πόλιτικό σχήμα κάτι που αυτομάτως θα σήμαινε και την εκλογή νέας ηγεσίας. «Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς. Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται. Το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση.

Επιβεβαιώσε έτσι την αίσθηση ότι το πολυσυζητημένο Συνεδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που ο ίδιος έχει εξαγγείλει δεν έχει στόχο να γεννήσει ένα πραγματικά νέο πολιτικό σχήμα στην θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά να εξυπηρετήσει την ανομολόγητη επιδίωξη του αρχηγού του να εμφανίσει και πάλι το κόμμα του ως μέρος μιας ευρύτερης παράταξης. Οπως ακριβώς δηλαδή έπραξε και στις ευρωεκλογές με την σημαία της πολιτικά νεφελώδους Ελιάς η οποία έμελλε να αυτοδιαλυθεί αμέσως μετά τις ευρωκάλπες.

 Κατά τα λοιπά ο κ. Βενιζέλος θέλησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως την ηγέτιδα προοδευτική δύναμη που είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι για εκείνον η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε θέλησε να απαξιώσει το "Ποτάμι". Καταλόγισε στον κ. Θεοδωράκη πολιτική ασάφεια προκαλώντας τον να ξεκαθαρίσει "τι ακριβώς πρεσβεύει", αλλά απέφυγε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ακόμη και οι πολίτες που δεν πείθονται από τις εξαγγελίες του κ. Τσιπρα έχουν βάσιμους λόγους να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και όχι π.χ την ΝΔ ή τον κ. Στ. Θεοδωράκη.

Τέλος σε σχετική ερώτηση ο κ.Βενιζέλος έδωσε μια δική του εκδοχή στις αιχμές που άφησε ο Κ.Σημίτης την προηγούμενη Τετάρτη για τον τρόπο που πολιτεύεται σήμερα ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίστηκε ότι οι επίμαχες αναφορές του πρώην πρωθυπουργού δεν αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ αλλά το ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδοντας έτσι την εντελώς διαφορετική ερμηνεία που δόθηκε από όλα τα ΜΜΕ. Ως προς τούτο δε ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε ιδιωτική συνομιλία που είχε, όπως είπε, με τον κ. Σημίτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή