Εως τέλος του έτους η δίκη για τη δολοφονία Φύσσα

Εως τέλος του έτους η δίκη για τη δολοφονία Φύσσα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χρόνος έχει περάσει από εκείνο το βράδυ της 17ης προς 18ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο Παύλος Φύσσας, ένα νέο παιδί με αντιφασιστική δράση, έπεφτε νεκρός στο Κερατσίνι, χτυπημένος από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά. Η δολοφονία Φύσσα έμελλε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση, μεταξύ άλλων, εκλεγμένων μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πολύκροτη δίκη -η πρώτη μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη για εγκλήματα ναζιστικού τύπου- αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως το τέλος του χρόνου. Η ογκωδέστατη δικογραφία βρίσκεται ήδη στα χέρια του εμπειρότατου εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος είχε εποπτεύσει και τις πολύμηνες ανακρίσεις. Ο κ. Ντογιάκος αναμένεται έως το τέλος του μήνα να υποβάλει την πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο δρομολογώντας έτσι τις διαδικασίες για την έναρξη της δίκης το αργότερο ώς το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι από τις έρευνες της δικαιοσύνης που πυροδοτήθηκαν ήρθε στο φως σωρεία επιβαρυντικών στοιχείων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υπήρξε ογκωδέστατη: χιλιάδες σελίδες, εκατοντάδες βίντεο, αποκαλυπτικές μαρτυρίες. Το κλείσιμο της ανάκρισης από τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου βρήκε την υπόθεση με 78 συνολικά κατηγορούμενους, ανάμεσά τους το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Οκτώ από τους δεκαοκτώ βουλευτές της Χ.Α. είναι προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι έξω με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ των προφυλακισμένων οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Κασιδιάρης και βέβαια ο Γιώργος Ρουπακιάς που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Συναυλία στο Σύνταγμα

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι φίλοι του οργανώνουν μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα (19 Σεπτεμβρίου), με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 καλλιτεχνών απ’ όλους τους χώρους της μουσικής. Μεταξύ άλλων, θα τραγουδήσουν οι Γιάννης Χαρούλης, Υπόγεια Ρεύματα, Μπάμπης Στόκας, Δημήτρης Πουλικάκος, Last Drive και Γιάννης Γιοκαρίνης. Μία ημέρα νωρίτερα θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου δολοφονίας στο σημείο που ο Φύσσας έπεσε αιμόφυρτος (Π. Τσαλδάρη 60). Παράλληλα προγραμματίζεται σειρά αντιφασιστικών εκδηλώσεων στο Κερατσίνι αλλά και αλλού. Μεταξύ άλλων, στις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παναττικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από το Κερατσίνι με κατεύθυνση προς τον Κορυδαλλό. Την ίδια μέρα, ανάλογες εκδηλώσεις οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καλαμάτα και στον Βόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή