«Αόρατες Διαδρομές» στην Αθήνα, με ξεναγούς νυν και πρώην άστεγους

«Αόρατες Διαδρομές» στην Αθήνα, με ξεναγούς νυν και πρώην άστεγους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εμάς είναι οι όμορφες γωνιές της, τα στέκια για ποτό, η κίνηση στους δρόμους. Πώς μοιάζει όμως η πόλη στα μάτια ενός άστεγου; Τη δυνατότητα να περπατήσουμε την Αθήνα με οδηγούς άστεγους συμπολίτες μας μάς προσφέρει το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα «Αόρατες Διαδρομές» που θα ξεκινήσει να υλοποιεί από τις 20 Σεπτεμβρίου το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Οπως και στις αντίστοιχες περιηγήσεις που οργανώνονται από περιοδικά δρόμου του εξωτερικού, οι «Αόρατες Διαδρομές» θα περιλαμβάνουν στάσεις στα συσσίτια, στα υπνωτήρια, στα κέντρα απεξάρτησης, στα κέντρα ημέρας κ.ά. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, οι οδηγοί -νυν και πρώην άστεγοι- θα δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή βιώνουν τη ζωή στον δρόμο. Στόχος του προγράμματος είναι προφανώς η ενεργοποίηση του ίδιου του αστέγου, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Οι τρεις πρώτοι οδηγοί θα είναι ο Γιάννης, ο Λάμπρος και ο Χρήστος, οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο των ανθρώπων που πωλούν το περιοδικό δρόμου «Σχεδία». «Δρόμος για μένα σημαίνει χρόνια δύσκολα και μάλλον μίζερα. Στην άκρη του δρόμου, όμως, πάντα υπάρχει ελπίδα. Γι’ αυτό πιστεύω ακόμη στους ανθρώπους. Γιατί και οι άνθρωποι κομμάτι του δρόμου είναι», λέει ο Γιάννης. Και οι τρεις αισθάνονται αγωνία για το νέο αυτό ξεκίνημα. «Με αγχώνει να μεταφέρω σωστά αυτά που θέλω να πω» εξηγεί ο Χρήστος. «Αλλά πιστεύω ότι όταν μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας και βγάζεις αυτά που νιώθεις στην ψυχή σου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα φτάσουν στον άλλον», λέει, ενώ ο Λάμπρος συμπληρώνει: «Καταρχάς, είναι η χαρά που νιώθω ότι είμαι ενεργός και χρήσιμος. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι που θα έρθουν στις περιηγήσεις δεν έχουν περπατήσει την πόλη από φόβο. Το γεγονός ότι θα νιώσουν μια ασφάλεια λόγω της δικής μας παρουσίας, από μόνο του είναι μια μεγάλη προσωπική ικανοποίηση».

Κόστος συμμετοχής 6 ευρώ (3 ευρώ για μαθητές, άνεργοι και συνταξιούχοι δωρεάν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή