Πράσινο φως για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων στις μικρομεσαίες

Πράσινο φως για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων στις μικρομεσαίες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία εργαλεία επιστρατεύει το υπουργείο Ανάπτυξης για την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση, σε μια προσπάθεια να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία. Πρόκειται για τον νόμο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, την επιδότηση επιτοκίου για αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων και τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο νόμος για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων φαίνεται ότι έλαβε κατ’ αρχήν το «πράσινο φως» κατά τις συναντήσεις που έγιναν στο Παρίσι και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την αποστολή πρόσθετων στοιχείων που ζήτησε η τρόικα. Με δηλώσεις του χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό κάτω από 10 άτομα. Πρόκειται για 100.000 επιχειρήσεις που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δισ. ευρώ και τα οποία δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης λόγω της μείωσης της ζήτησης. Ο κ. Δένδιας αποσυνέδεσε τις οφειλές αυτές από κακές επιχειρηματικές αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι δεν θα πριμοδοτηθούν «πλούσιοι επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει φτωχές επιχειρήσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται σύνδεση του «κουρέματος» της οφειλής προς την τράπεζα με το ύψος της συνολικής ακίνητης και κινητής αξίας του επιχειρηματία, ενώ το Δημόσιο αποδέχεται τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις εφορίες. Ανοιχτό θέμα παραμένει ο αριθμός των δόσεων, βάσει των οποίων θα ρυθμίζεται το υπόλοιπο των οφελών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις εφορίες, το οποίο προτείνεται να είναι έως 120 δόσεις, αλλά φαίνεται ότι δεν αποδέχεται η τρόικα.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης παρέπεμψε το θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων για τα νοικοκυριά στο τέλος του χρόνου, όταν θα λήξει το προστατευτικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον σχετικό νόμο. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για παράλληλο σχεδιασμό, που θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Το δεύτερο μέτρο που δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει την επιδότηση επιτοκίου για επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια που έχουν προς τις τράπεζες. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης είναι για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ, προκρίνοντας τη λύση της επιδότησης επιτοκίου αντί των δανείων ή των εγγυήσεων που αναλάμβανε σήμερα το κράτος, μέσω των οποίων δεσμεύονται πολλαπλάσια χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης περιορίζουν το κόστος για κάθε μονάδα επιδοτούμενου επιτοκίου σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και εκτιμούν ότι το μέτρο θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση. Η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων προσκρούει στις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ε., τις οποίες το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά ότι θα άρει, επιδιώκοντας την πολιτική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία για την αλλαγή του Κανονισμού.

Τρίτο εργαλείο για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά επιδιώκεται να αποτελέσει η αναπτυξιακή τράπεζα, που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα, συγκεντρώνοντας υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ή τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ προκρίνεται στον βαθμό που λειτουργεί ήδη ως πιστωτικό ίδρυμα, που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος με τμήματα αξιολόγησης πιστώσεων και κινδύνου, ενώ τα κεφάλαιά του ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή