Εμπορικό Επιμελητήριο της Ε.Ε.: Να επιταχύνει το Πεκίνο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Εμπορικό Επιμελητήριο της Ε.Ε.: Να επιταχύνει το Πεκίνο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεκίνο πρέπει να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του ώστε να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να σταματήσει την άνιση μεταχείριση των ξένων εταιρειών, προειδοποίησε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

"Οι δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες στην Κίνα ήδη υποχρεώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επανεξετάζουν το ρόλο τους", σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του Επιμελητηρίου. "Η χρυσή εποχή για τις (ξένες) επιχειρήσεις στην Κίνα σύντομα θα είναι παρελθόν" υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό όπου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το Πεκίνο γρήγορα θα δει να κλείνει "το παράθυρο για την εφαρμογή ενός πλαισίου που θα επιτρέπει την επανεξισορρόπηση της οικονομίας της".

Τον Νοέμβριο του 2013 το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας μεταξύ άλλων έτοιμο να παραχωρήσει "έναν αποφασιστικό ρόλο" στην αγορά όσον αφορά την κατανομή των πόρων και έναν σημαντικότερο ρόλο στα ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς και να λάβει μέτρα για να φιλελευθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ, που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις, είχε χαιρετίσει τότε τις ανακοινώσεις αυτές, όμως σήμερα, δέκα μήνες μετά, εκφράζει αμφιβολίες για το ρυθμό εφαρμογής των μέτρων και για το κατά πόσο το Πεκίνο προτίθεται να αντιμετωπίσει ισότιμα τις ξένες επιχειρήσεις.

"Το πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή (των μέτρων) δεν είναι ακόμη πολύ σαφής" δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γεργκ Βούτκε, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι προθέσεις του Πεκίνου είναι "αξιέπαινες" όμως "η Κίνα πρέπει να επιταχύνει", πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή