Ερχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα λόγω υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

Ερχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα λόγω υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο δεκαετίες μετά την αρχική σύλληψή του, στη διάρκεια των οποίων οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνονται με 100 εκατ. ετησίως, ξεκινάει η υλοποίηση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων με στόχο την ολοκλήρωσή του μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Χθες, παρουσία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εκπροσώπων της αγοράς ενέργειας, καθώς και ξένων πρεσβειών, υπεγράφησαν σε ειδική εκδήλωση οι συμβάσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων εταιρειών για την πρώτη φάση του έργου. Η υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μάκης Παπαγεωργίου, θα ελαφρύνει τους καταναλωτές από ένα κόστος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που πληρώνουν ετησίως για την ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων με ενέργεια που παράγεται από πετρελαϊκούς σταθμούς. Το αντίστοιχο κόστος για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης ανέρχεται ετησίως στα 400 εκατ. ευρώ. Η διασύνδεση της Κρήτης έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ και με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται το 2020. Στόχος του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, είναι να επισπευσθεί το πρόγραμμα και κατά δύο χρόνια νωρίτερα προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το 2020.

Προς το παρόν, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναζητάει τρόπους για τον επιμερισμό του επιπλέον κόστους ΥΚΟ που οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν για τα έτη 2012 και 2013 σε σχέση με το 2011, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Η ΡΑΕ με απόφασή της έχει προσδιορίσει το συνολικό κόστος ΥΚΟ για τα έτη 2012 και 2013 σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ αφορά το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών (784 εκατ. ευρώ το 2012 και 771 εκατ. ευρώ το 2013). Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να επιμερίσει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 1,7 δισ. ευρώ, στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών για να ανακτήσει η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό το επιπλέον κόστος που κατέβαλε για ΥΚΟ τη διετία 2012 και 2013 έναντι του 2011.

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβριο στη Βουλή, ενώ οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο. Το ΥΠΕΚΑ αναζητάει αυτό το διάστημα φόρμουλα που θα επιτρέψει την ανάκτηση του κόστους αυτού σε ορίζοντα τουλάχιστον διετίας, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει για ΥΚΟ από 6,99 ευρώ μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής του κατανάλωσης.

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει δύο φάσεις. Χθες υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την ανάθεση και υλοποίηση της α΄ φάσης με τέσσερις ανάδοχες κοινοπραξίες. Η ιταλική Prysmian Power Link Srl θα κατασκευάσει την υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 KV Λαυρίου-Σύρου, η ελληνική Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. τις διασυνδέσεις 150 KV Τήνου-Σύρου, Σύρου-Μυκόνου, Σύρου-Πάρου και το τερματικό καλωδίων 150 KV στην Τήνο, η γαλλική Alstom Grid Spa τους υποσταθμούς, ζεύξης 150 KV στο Λαύριο και υποβιβασμού 150 KV/ MT σε Σύρο, Πάρο και Μύκονο, καθώς και τις υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 KV του Λαυρίου και η σουηδική ABB AB με την ABB Α.Ε. το συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος στη Σύρο.

Η συμβατική υποχρέωση των αναδόχων για την παράδοση των τριών πρώτων κομματιών είναι οι 22 μήνες, ενώ για το τελευταίο οι 18 μήνες. Μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου υπογράμμισε τη σημασία των διασυνδέσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια ηλεκτρική αγορά. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για την επόμενη 10ετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή