Τα μυστικά της Λάρνακας

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως και να το κάνεις, μια παραθαλάσσια πόλη είναι πάντα γοητευτική, κι ας μην είναι το αισθητικό της περίβλημα για όλα τα γούστα. Ακόμη κι αν η Λάρνακα δεν είναι ο προορισμός σας, αξίζει να ανακαλύψετε κάποια από τα μυστικά της κατά την άφιξη ή την αναχώρησή σας από το διεθνές αεροδρόμιό της.

Βόλτα στις Φοινικούδες

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης, φυτεμένο απ’ άκρη σ’ άκρη με φοίνικες, θυμίζει κάτι από Μαϊάμι. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Λάρνακας είναι νεόκτιστο, οι Φοινικούδες είναι σίγουρα μια κλασική περαντζάδα που θα κάνετε κατ’ επανάληψη για χώνεψη ή για να απολαύσετε ένα παγωτό στο χέρι από τη μία άκρη, όπου βρίσκεται η μαρίνα σκαφών, μέχρι το Κάστρο. Πιείτε τον καφέ σας στο κεντρικότατο Flocafe (Λεωφ. Αθηνών 18, Τ/00357-2481.8366), δοκιμάστε μεγάλη ποικιλία από μπίρες συνοδεία φαγητού στο Brewery (Λεωφ. Αθηνών 66, Τ/00357-7000.4454) και αν τα κυπριακά σουβλάκια και οι σεφταλιές σάς πάρουν από τη μύτη (καμία σύγκριση δεν υπάρχει με τις «ελλαδίτικες» μαγειρικές απόπειρες), κατευθυνθείτε στο παραδοσιακό σουβλατζίδικο Navy (Λεωφ. Αθηνών 100, Τ/00357-2462.7174).

Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου

Μαζί με τον εκ Λάρνακας στωικό φιλόσοφο Ζήνωνα και τον ηρωικό Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα, του οποίου ο στρατός κατάφερε να νικήσει τους Πέρσες (μολονότι εκείνος δεν ήταν πλέον εν ζωή), η πόλη περηφανεύεται και για μια τρίτη προσωπικότητα που πέρασε από εδώ: τον Αγιο Λάζαρο. Αφού, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, αναστήθηκε, ήρθε και έζησε στη Λάρνακα και τελικά χειροτονήθηκε επίσκοπος Κιτίου. Οταν απεβίωσε, τα λείψανά του βρέθηκαν σε λάρνακα, η οποία εστάλη στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα τον Σοφό, και αυτός με τη σειρά του χρηματοδότησε την κατασκευή της εκκλησίας του. Η τελευταία αποτέλεσε τον πολεοδομικό πυρήνα, περιμετρικά του οποίου αναπτύχθηκαν οι συνοικίες του λιμανιού της πόλης. Με νεογοτθικά και νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, λατρεύτηκε ως καθολικό μοναστήρι, ισλαμικό τέμενος και τελικά επέστρεψε στην ορθόδοξη λατρεία.

Στάση στην εκκλησία της Αγγελόκτιστης

Η παράδοση θέλει η εκκλησία στο χωριό Κίτι να έχει χτιστεί από αγγέλους και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικό κτίσμα, η μορφή του οποίου οφείλεται σε προθήκες και μετατροπές που έγιναν μέσα στο χρόνο. Ιδιαίτερο είναι το ψηφιδωτό που βρίσκεται στην αψίδα του ιερού, που απεικονίζει την «Αγία Μαρία», όπως αναγράφεται η Παναγία ισταμένη που κρατάει τον μικρό Χριστό στο αριστερό χέρι. Μάλιστα, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και περίτεχνα εντοίχια έργα του παλαιοχριστιανικού κόσμου. Για περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήστε τον νεαρό θεολόγο Αιμίλιο, ο οποίος θα σας ξεναγήσει και θα σας προτρέψει, εάν… σας αρέσει η εκκλησία, να κάνετε «like» στο Facebook! (Θερινό ωράριο: Δευτέρα – Σάββατο: 07.00 – 18.45, Κυριακή: 09.30 – 18.45)

Εξόρμηση στα περίφημα Λεύκαρα

Τα Λεύκαρα είναι αυτό που θα λέγαμε ωραίο χωριό. Πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια, λουλουδιασμένοι κήποι, σημεία θέας με ανοιχτό ορίζοντα και δροσιά! Υπάρχει όμως άλλος ένας λόγος που αξίζει να επισκεφτείτε αυτόν τον τόπο: τα περίφημα λευκαρίτικα κεντήματα. Επηρεασμένα από τις ενετικές δαντέλες, οι οποίες έφτασαν στην περιοχή μεταξύ 1489 και 1571, οι γυναίκες του χωριού υιοθέτησαν την τέχνη και οι άντρες τους μετατράπηκαν σε εμπόρους που ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο για να τις πουλήσουν. Στο τέλος του περασμένου αιώνα οι «κεντητάρηδες» έκαναν περιοδείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της εποχής, όπως την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, και αργότερα επεκτάθηκαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα, σύμφωνα με το θρύλο, όταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφτηκε την Κύπρο το 1481, αγόρασε κεντήματα τα οποία στη συνέχεια στόλισαν τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Αλήθεια ή όχι, είναι γεγονός ότι τα Λεύκαρα, χάρη στις ιδιαιτερότητες και στην τεχνική των κεντημάτων, καθιέρωσαν ένα ξεχωριστό στυλ που ονομάστηκε «Λευκαρίτικο» και αναγνωρίστηκε από την UNESCO. Η παράδοση σήμερα κινδυνεύει να χαθεί, καθώς οι νεαρότερες κοπέλες δεν μαθαίνουν πλέον την τέχνη των προγόνων τους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα, που είναι στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τη διαφορά ότι η ποιότητα που προσφέρουν είναι αμφίβολη. Κάντε τον περίπατό σας και αγοράστε κατ’ ένστικτο.

Τέμενος Χαλά Σουλτάν και Αλυκή Λάρνακας

Το τοπίο σε ταξιδεύει μέχρι τη βόρεια Αφρική. Οι αλυκές κάτω από τον καυτό ήλιο μοιάζουν με έρημο και οι φοίνικες που στολίζουν το μεγαλοπρεπές τζαμί σε υποβάλλουν. Ο σημαντικότερες τόπος προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου και ένα από τα ιερότερα μνημεία του Ισλάμ, το τέμενος του Χαλά Σουλτάν χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και, σύμφωνα με την παράδοση, είναι χτισμένο στο σημείο όπου σκοτώθηκε η Ουμ Χαράμ, συγγενής του προφήτη Μωάμεθ. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον καλοδιατηρημένο χώρο και στη συνέχεια να κάνετε περίπατο στην περίφημη Αλυκή. Στον διεθνούς σημασίας υδροβιότοπο, που προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ, ξεχειμωνιάζουν κάθε χρόνο χιλιάδες φλαμίνγκο! (Δρομολαξιά, Λάρνακα, ανοιχτά τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά 08.00 – 19.30).

Γαστρονομία για όλες τις διαθέσεις

Τις μεσημεριανές ώρες προτιμήστε την ταβέρνα του Μιλίτζη (Πιαλέ Πασά 42, Τ/00357-2465.5867), με καταπληκτική ποικιλία σε κρεατικά. Κατά το βραδάκι ανηφορίστε μέχρι το χωριό Ορόκληνη και επισκεφτείτε την ταβέρνα του Βορέα (Ανδρέα Δημητρίου 3, Τ/00357-2464.7177), που βρίσκεται μέσα σε μια όμορφη αυλή, με κυπριακό σπιτικό φαγητό και καλές τιμές. Για φρέσκο ψάρι επισκεφτείτε τον Ζέφυρο (Πιγιαλέ Πασά 37, 00357-2465.7198). Εάν πάλι νιώσετε ότι οι βρετανικές επιρροές της Μεγαλονήσου σάς κατακλύζουν, τότε μπορείτε να επιλέξετε το εστιατόριο του Λάμπρου, για ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η αγγλική κουζίνα… και μάλιστα με κυπριακά υλικά: «fish & chips». Βρίσκεται στην αρχή της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας και το μενού αποτελείται μόνο από 3 – 4 κύρια πιάτα. Τα τραπέζια είναι δυσεύρετα και κρατήσεις δεν γίνονται…

Μπάνιο με ποτό, δυνατή μουσική και… αεροπλάνα

Προορισμός όλων των ηλικιών και όλων των εθνικοτήτων, σε όλο το μήκος της παραλίας Μακένζυ θα βρείτε στέκια με φαγητό, ποτό και μπόλικες… ξαπλώστρες. Εμείς ξεχωρίσαμε το Ammos beach bar (T/00357-2482.8844, www.ammos.eu). Ενας χώρος από νωρίς το πρωί για καφέ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με δυνατή μουσική, νόστιμα κοκτέιλ και σούσι, που αποτελεί τη νέα μόδα του νησιού (σερβίρονται ακόμη και αντί συνοδευτικών ξηρών καρπών). Η καλύτερη ώρα να βρεθείτε εδώ είναι αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος πέφτει, τα χρώματα μαλακώνουν και τα αεροπλάνα με αναμμένα φώτα περνούν από μπροστά σας σε πρώτο πλάνο, μια ανάσα από την επιφάνεια της θάλασσας, πριν τελικά προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

 

Μετάβαση

 

Στη Λάρνακα θα φτάσετε από την Αθήνα αεροπορικώς με την Aegean Airlines (www.aegeanair.com, T/801 802 0000) ή με την Cyprus Airways (T/210-35.34.312, cyprusair.com).

Διαμονή

Ε-Hotel (T/00357-2474.7000, www.hotel-e.com). Είκοσι λεπτά από το κέντρο της πόλης, το καλαίσθητο ξενοδοχείο προσφέρει μοντέρνας διακόσμησης δωμάτια και πολύ προσεγμένο κέντρο spa. Από 70 έως 140 ευρώ.

Easy (00357-2410.2703, www.easyhotel.com). Της αλυσίδας Easy Hotels. Τα απλά δωμάτια στο κέντρο της πόλης αποτελούν μια οικονομική λύση διαμονής. Από 35 ευρώ.

Petrou Bros (00357 24650600, www.petrouaparthotel.com). Συμπαθητικά επιπλωμένα διαμερίσματα, ιδανικά εάν χρειάζεστε χώρο κουζίνας. Από 45 έως 60 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Ταξίδια" της Καθημερινής (22/09/13)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή