Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλών ισορροπιών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλών ισορροπιών

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πολυαναμενόμενη σύνθεση της νέας 28μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε χθες, από τις Βρυξέλλες, ο επόμενος πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Με χαρτοφυλάκια «κλειδιά» στις χώρες του Νότου, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι «έχουμε μία ομάδα που θα κερδίζει», ενώ μεγάλες είναι οι αλλαγές στην οργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είχα αποφασίσει να ταρακουνήσω τα πράγματα λίγο», είπε ο κ. Γιουνκέρ, διορίζοντας επτά αντιπροέδρους για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., που θα έχουν την επίβλεψη, αλλά και τον συντονισμό των χαρτοφυλακίων που ανήκουν κάτω από μια ευρύτερη κοινή ατζέντα.

Για την Ελλάδα τα νέα είναι ιδιαίτερα θετικά, με τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο είναι εμφανώς πιο αναβαθμισμένο από αυτό της Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων που είχε μέχρι τώρα η Αθήνα. Η χώρα μας όμως έχει και δεύτερη συμμετοχή στο σχήμα της καινούργιας Επιτροπής με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα έως σήμερα, να αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Παρίσι και το Λονδίνο εξασφάλισαν τις σημαντικότερες θέσεις στην Επιτροπή με τον πρώην Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί να αναλαμβάνει νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (στη θέση του Ολι Ρεν) και τον Βρετανό επίτροπο Τζόναθαν Χιλ να αναλαμβάνει τη θέση-κλειδί της Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ενωσης Κεφαλαιαγορών, ένα χαρτοφυλάκιο που η βρετανική κυβέρνηση είχε ασκήσει πίεση για να αναλάβει.

Οι δισταγμοί που είχαν εκφραστεί από γερμανικής πλευράς για τον κ. Μοσκοβισί ξεπεράστηκαν, καθώς ο Γάλλος επίτροπος θα τελεί υπό τη στενή εποπτεία δύο «υπερ-επιτρόπων»: του Φινλανδού Γιούργκι Κατάινεν, γνωστού για την αγάπη του προς τις πολιτικές λιτότητας και υπευθύνου για την απασχόληση και ανάπτυξη, και του Λεττονού Βάλντις Ντομπρόφσκι, υπευθύνου για το ευρώ. Ετσι οι αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί ένας Γάλλος επίτροπος να αναλάβει την οικονομία της Ευρώπης, όταν η χώρα του αδυνατεί να πετύχει τους βασικούς οικονομικούς στόχους που θέτει η Ε.Ε., εξασθένησαν. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι σαφές πόση αυτονομία και ευελιξία θα έχει πλέον η θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, που στην τελευταία Επιτροπή ήταν πανίσχυρη.

Η τοποθέτηση του Βρετανού επιτρόπου στο «χαρτοφυλάκιο των αγορών» μεταφράζεται από κύκλους των Βρυξελλών ως ένας τρόπος για να έρθει η Βρετανία πιο κοντά στην Ευρώπη ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί το 2017 και για την έξοδο ή μη της χώρας από την Ε.Ε. Η αγγλική πλευρά είχε ζητήσει το χαρτοφυλάκιο μιας και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι βασικός τομέας της οικονομίας της και παρόλο που άλλα κράτημέλη είχαν εκφράσει ανησυχίες, καθώς θα ήθελαν να δουν το χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτι να ακολουθεί πιο αυστηρούς κανόνες, κατάφερε να το αποκτήσει.

Αλλο σημαντικό χαρτοφυλάκιο είναι του Γερμανού επιτρόπου Γκέντερ Οτινγκερ, που ανέλαβε αυτό της Ψηφιακής Οικονομίας. Η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστορμ, επίτροπος Μετανάστευσης έως τώρα, μεταφέρεται σε αυτό του Εμπορίου, έχοντας να φέρει εις πέρας τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Συγχρόνως η Δανή Μαργκαρέτε Βέσταγκε θα αναλάβει το ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού που μέχρι τώρα είχε ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμαν ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο του πρώτου αντιπροέδρου της Επιτροπής, υπευθύνου για θέματα ρύθμισης αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε για τον κ. Τίμερμαν ότι «θα είναι το δεξί μου χέρι».

Η Επιτροπή σε νούμερα

Με ιδιαίτερη εμπειρία φαίνεται να είναι τα μέλη της νέας επιτροπής: 5 πρώην πρωθυπουργοί, 4 αντιπρόεδροι κυβέρνησης, 19 υπουργοί, 7 πρώην επίτροποι και 8 πρώην ευρωβουλευτές είναι οι 28 επίτροποι που θα αναλάβουν τα πόστα τους την 1η Νοεμβρίου αφού λάβουν το τελικό «πράσινο φως» έπειτα από την ακρόασή τους στο Ευρωκοινοβούλιο. (Στο παρελθόν έχει συμβεί επίτροπος να απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να πρέπει να αντικατασταθεί.) Στόχος του κ. Γιουνκέρ ήταν να υπάρχουν τουλάχιστον όσες γυναίκες υπήρχαν στην προηγούμενη επιτροπή και ο αριθμός τους παρέμεινε ο ίδιος. Ετσι η επιτροπή αποτελείται από 9 γυναίκες και 19 άνδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή