Κοινοβουλευτικοί τριγμοί σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Κοινοβουλευτικοί τριγμοί σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τυπικές απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς συγκεντρώθηκαν 51 ψήφοι, όσοι και το άθροισμα των βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο τμήμα, αλλά με ισχυρούς κλυδωνισμούς που προοιωνίζονται ένα δύσκολο φθινόπωρο για την κυβέρνηση, ψηφίστηκε χθες η διορθωτική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η κοινοβουλευτική διαδικασία όπως εξελίχθηκε, εν μέσω έκδηλης δυσφορίας πολλών πράσινων και γαλάζιων για κρίσιμες και με κοινωνικό αντίκτυπο επιλογές του οικονομικού επιτελείου, κατέδειξε ότι, για την κυβέρνηση, η Βουλή πλέον συνιστά μια άγνωστη μεταβλητή.

Σχεδόν άπαντες στο περιστύλιο σημειώνουν ότι, ενόψει και άλλων σημαντικών νομοθετημάτων, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της τρόικας για τους πλειστηριασμούς και ιδίως για τα εργασιακά και ασφαλιστικά (τα οποία απορρίπτει η κυβέρνηση), η αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» προϋποθέτει εντελώς διαφορετικούς των έως τώρα χειρισμούς από τις ηγεσίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κοινή είναι η εκτίμηση στα γαλαζοπράσινα πηγαδάκια πως η εσωτερική συνοχή έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Η δυσφορία των γαλάζιων σε ό,τι αφορά το θέμα του φόρου ακινήτων τροφοδοτήθηκε και έλαβε μεγάλες διαστάσεις, κυρίως επειδή προτάσεις τους για βελτίωση της τροπολογίας δεν έγιναν αποδεκτές. Η διαμαρτυρία τους κορυφώθηκε χθες, εξαιτίας ακόμη δύο παράπλευρων γεγονότων: της απουσίας από τη συνεδρίαση του Γκ. Χαρδούβελη (αναχώρησε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup) και του γεγονότος ότι η «αλλαγή της τελευταίας στιγμής» αφορούσε μόνον τις μικρές επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού (ενοικιαζόμενα δωμάτια), οι οποίες και θα ενταχθούν σε χαμηλότερο συντελεστή. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ενόχλησή τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη διότι πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε –και ήταν στη διάθεση του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κ. Χρ. Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ– από τους «πράσινους» συναδέλφους τους.

Αντικαταστάσεις

Για την επίτευξη της χθεσινής πλειοψηφίας, διαδικαστικά, χρειάστηκε να γίνουν οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι επικεφαλής της γαλάζιας Κ.Ο., πάντως, διαβεβαίωναν ότι οι αντικαταστάσεις των νεοδημοκρατών έγιναν για λόγους που δεν σχετίζονται με τυχόν πολιτική τους διαφωνία έναντι της επίμαχης τροπολογίας. Πρόκειται για τους Γ. Κωνσταντόπουλο και Μ. Σενετάκη που απουσίαζαν για λόγους υγείας, την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία έλειπε για προσωπική της υπόθεση, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ελ. Αυγενάκη, που επίσης απουσίαζαν εκτός Αθηνών. Το ενδιαφέρον όσον αφορά τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του, είναι πως, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, είχε από εβδομάδος ζητήσει την αντικατάστασή του ενόψει του ταξιδιού του. Επιπροσθέτως, αίσθηση προκάλεσε το ότι, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο κ. Αυγενάκης μέσω μηνύματός του προς τη διεύθυνση της γαλάζιας Κ.Ο. διαβεβαίωνε ότι αν ήταν παρών, θα ψήφιζε υπέρ.

Τούτων δοθέντων, ο μόνος «δεδηλωμένος αντάρτης» που αντικαταστάθηκε είναι ο Ν. Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) που είχε προαναγγείλει πως δεν θα στήριζε την τροπολογία. Από τον μικρό κυβερνητικό εταίρο αντικαταστάθηκαν επίσης οι Απ. Κακλαμάνης (απουσίαζε και κατά την πρώτη ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ πέρυσι) και Δ. Σαλτούρος. Απούσα ήταν και η Αννα Καραμανλή (Ν.Δ.). Το γαλάζιο επιτελείο υπογράμμιζε ότι η εν λόγω βουλευτής δεν είναι μέλος του Γ΄ Θερινού και συνεπώς δεν ετίθετο θέμα. Στην επισήμανση δημοσιογράφων ότι παρ’ όλα αυτά ήταν παρούσα και ψήφισε μάλιστα σε δύο άλλα ν/σ του τρέχοντος τμήματος της Βουλής, τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι η παρουσία της σε εκείνες τις διαδικασίες ήταν έκτακτου χαρακτήρα: αντικαθιστούσε συναδέλφους της που απουσίαζαν.

Φραστικό επεισόδιο

Ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζουν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής διαδικασίας, το περιβάλλον εντός της πλειοψηφίας είναι ηλεκτρισμένο. Αυτό πιστοποιείται και από περιστατικά έντονων φραστικών αντιπαραθέσεων όχι μόνο σε κομματικές συναντήσεις, αλλά και εντός της αίθουσας της Ολομέλειας. Ενδεικτική η περίπτωση στελέχους της γαλάζιας Κ.Ο. που χθες, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις συναδέλφου του από τη Ν.Δ. αναφορικά με το ποιοι χρειάστηκε να αντικατασταθούν, είπε σε έντονο ύφος και τόσο υψηλόφωνα, ώστε να ακουστεί και σε παρακαθήμενους βουλευτές: «Τι θέλεις τώρα; Αν διαφωνείτε, ρίξτε την κυβέρνηση»!

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης έλεγε ότι αδίκως περιμένουν κάποιοι «αντάρτες» από τη γαλάζια παράταξη: «Συμπαγής η Κ.Ο. της Ν.Δ. στηρίζει την κυβέρνηση και ψηφίζει την τροπολογία». Αλλά και ο εκ των βουλευτών που ζητούσαν βελτιώσεις Ανδρ. Ψυχάρης σημείωνε: «Δεν υπάρχει θέμα να ρίξουμε την κυβέρνηση».

Ωστόσο, τους τόνους ανέβασε ο Αδ. Γεωργιάδης, ήδη από νωρίς το πρωί, όταν –μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ– κάλεσε επί της ουσίας τον υπουργό Οικονομικών να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε, ουσιαστικά, στην αναφορά Χαρδούβελη προ ημερών ότι δεν είναι δικής του πατρότητας ο νόμος. Η αναφορά Γεωργιάδη ερμηνεύθηκε και ως μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον υπουργό, καθώς τα σύννεφα μοιάζουν να σωρεύονται στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η βεντέτα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Πέραν των μεμονωμένων – πλην όμως πλέον πολλών– περιπτώσεων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που δεν κρύβουν ότι εντόνως δυσανασχετούν, πρόβλημα για την πλειοψηφία εντοπίζεται και συλλογικά στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Στη χρόνια υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις τους, αναφορικά με το ποιος εκ των δύο φέρει ευθύνη για την πρόκληση του σοβαρού οικονομικού προβλήματος στη χώρα, προστίθενται και αντιπαραθέσεις με επίκεντρο το ποιος σχεδιάζει και λαμβάνει μέτρα βελτίωσης αδικιών.

Υπό αυτό το πρίσμα, χθες το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του όχι μόνο διεκδίκησε την «πατρότητα» της προαναφερθείσας αλλαγής, αρμοδιότητας του υπ. Τουρισμού, αλλά και προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο κάλεσε δημοσίως «τον υπουργό Οικονομικών να διορθώσει» και άλλες αδικίες αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, ως απολογισμό μάλλον, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι «μετά την πρώτη εφαρμογή και επαναξιολόγηση, θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις. Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία, σε συνδυασμό με την επίτευξη φορολογικής συνέπειας αλλά και θετικών ρυθμών ανάπτυξης, αποτελεί, άλλωστε, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή