Συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων από Κύπρο – Αίγυπτο

Συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων από Κύπρο – Αίγυπτο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου με την ΑΟΖ της Αιγύπτου επικύρωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμιντέλ αλ Σίσι. Με την ενέργειά του αυτή το νέο καθεστώς του Καΐρου επικυρώνει στην ουσία και τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003 ανάμεσα στις δύο χώρες, την οποία είχε προσπαθήσει να υπονομεύσει η Τουρκία στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόρσι. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός που δείχνει πως η στάση της Αιγύπτου στο θέμα αυτό δεν μεταβάλλεται μετά τη σταθεροποίηση του καθεστώτος και ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις ενστάσεις της Τουρκίας. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως να προϊδεάζει για θετικές εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Η κυπριακή κυβέρνηση υποδέχτηκε με ικανοποίηση την επικύρωση της συμφωνίας. Σε γραπτή ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζει τη συμφωνία «άκρως σημαντική» και επισημαίνει ότι «βασίζεται και επιβεβαιώνει τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών του 2003». Οπως πρόσθεσε, η συμφωνία συνεκμετάλλευσης ορίζει το πλαίσιο και τους κανόνες συνεργασίας των δύο χωρών, αναφορικά ως προς την ανάπτυξη και κοινή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε κοιτάσματα που ενδεχομένως να τέμνονται από το κοινό όριο των ΑΟΖ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο, τον Δεκέμβριο του 2013, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε δηλώσει τότε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που γίνεται κατά κανόνα με κράτη τα οποία έχουν τεμάχια που εφάπτονται της ΑΟΖ τους ή παρεμβαίνει το ένα στο άλλο και συνεπώς δεν είναι κάτι το νέο, αλλά κάτι που συμβαίνει με όλα τα κράτη που έχουν ανάλογα τεμάχια. Και αντί τα γειτονικά κράτη να βρίσκονται σε αντιπαράθεση, οι συμφωνίες αυτές οδηγούν στη συνεργασία για αξιοποίηση του πλούτου που τους χάρισε ο Θεός».

Η συμφωνία είχε επικυρωθεί πριν από 15 μέρες από το υπουργικό συμβούλιο. Το ίδιο έπραξε ο κ. Αλ Σίσι με Π.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή