Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. στο οκτάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. στο οκτάμηνο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στα έσοδα παρατηρείται μικρή υστέρηση, εξαιτίας κυρίως της αναβολής στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε πως η πορεία του προϋπολογισμού «αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται στην επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων» και πρόσθεσε ότι «δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, όσο και για τον εξορθολογισμό πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, προκύπτει:

1. Υστέρηση στα προ επιστροφών έσοδα κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα:

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 32,9 δισ. ευρώ, περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι και 325 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 29,6 δισ. ευρώ, περίπου 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι και 260 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 31,8 δισ. ευρώ, περίπου 260 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι και 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι χαμηλότερες επιδόσεις έναντι της περυσινής χρονιάς, οφείλονται, κυρίως, σε 2 λόγους:

– Πέρυσι, μεταφέρθηκαν, ήδη από τον Ιούλιο, αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs), ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τα έσοδα.

– Οι επιστροφές φόρων το ίδιο διάστημα του 2013 ήταν 45% χαμηλότερες από την αντίστοιχη εφετινή περίοδο, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα των εσόδων.

Επίσης, οι αποκλίσεις από τους εφετινούς στόχους οφείλονται, κυρίως, στην παράταση καταβολής των δόσεων του φόρου ακίνητης περιουσίας.

2. Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 2 δισ ευρώ που ήταν ο στόχος.

3. Οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στα 27 δισ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,2 δισ. ευρώ καλύτερα από το στόχο.

4. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξήθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ ή κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και κατά 140 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

5. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει επίσης ότι έχει διατεθεί ποσό ύψους 466 εκατ. ευρώ (42%) από το αποθεματικό που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό (αρχική πίστωση 1,12 δισ. ευρώ, υπόλοιπο προς χρήση 654 εκατ. ευρώ). Τα κεφάλαια αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί, εκτός από την κάλυψη ανελαστικών δαπανών για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων (180 εκατ. ευρώ), κυρίως για την αντιμετώπιση έκτακτων δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και την κάλυψη δαπανών τροφοδοσίας αλλοδαπών (23 εκατ. ευρώ), για τη λειτουργία του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι (15 εκατ. ευρώ), για την επιχορήγηση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων – ΕΑΣ ΑΕ» και της «ΕΛΒΟ ΑΕ» (25 εκατ. ευρώ), για την ενίσχυση των πιστώσεων για προμήθεια καυσίμων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (8 εκατ. ευρώ), για την αντιμετώπιση δαπανών που αφορούν στην ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης της χώρας (υπερωρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων 2,5 εκατ. ευρώ), για την κάλυψη δαπανών εισιτηρίων εξετάσεων στο Υπουργείο Παιδείας (7,8 εκατ. ευρώ), για την ενίσχυση αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων (11 εκατ. ευρώ), για αποζημιώσεις του προσωπικού της «ΕΡΤ ΑΕ» (32 εκατ. ευρώ), για επιχορήγηση στο Δήμο Κεφαλλονιάς λόγω του σεισμού (10 εκατ. ευρώ), για επιχορήγηση στον «ΟΑΣΘ ΑΕ» (20 εκατ. ευρώ), για επιδοτήσεις άγονων γραμμών (15 εκατ. ευρώ), για τη μίσθωση επιπλέον εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο 2014 (5 εκατ. ευρώ) και για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας ναυσιπλοϊας του Λιμενικού Σώματος σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές (8 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή