Εκδοση νέων 18μηνων εντόκων γραμματίων τον Οκτώβριο

Εκδοση νέων 18μηνων εντόκων γραμματίων τον Οκτώβριο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή 1,61 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων με νέα 3ετή και 5ετή ομόλογα και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έκδοση νέων 18μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανέκδοσης των 3ετών και 5ετών ομολόγων, το συνολικό ποσό των προς ανταλλαγή ομολόγων ανέρχεται σε 1.619.893.000 ευρώ, εκ των οποίων:

• οι 589.066.000 ευρώ αφορούν 3ετή ομόλογα,

• το 1.030.827.000 ευρώ 5ετή ομόλογα.

«Χθες έγινε ακόμη ένα βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα 1,61 δισ. ευρώ, ποσό άνω του 1,2 δισ. απέκτησαν οι ελληνικές τράπεζες και τα υπόλοιπα ξένοι επενδυτές. Από το υπουργείο επισήμαναν χθες πως από τη διαδικασία της ανταλλαγής επετεύχθησαν 3 στόχοι:

1. Μεταφέρθηκε χρέος από τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε μεσοπρόθεσμες εκδόσεις αφαιρώντας πίεση από την αναχρηματοδότηση του Δημοσίου εν μέσω πτώσης των αποδόσεων.

2. Μειώθηκε το απόθεμα των εντόκων σε κυκλοφορία από 15 δισ. ευρώ σε 13,4 δισ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων των 3μηνων και 6μηνων γραμματίων και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει όφελος στις δαπάνες για τόκους.

3. Δόθηκε η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν ενεργό μέρος στην αγορά ομολόγων ελληνικού Δημοσίου που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς καθώς στις άλλες χώρες της περιφέρειας η συμμετοχή των εγχώριων πιστωτικών οργανισμών στις αγορές ομολόγων υπερβαίνει το 30%», ανέφερε το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή