Γαλλία: Διπλασιασμός των κρουσμάτων αντισημιτισμού το 2014

Γαλλία: Διπλασιασμός των κρουσμάτων αντισημιτισμού το 2014

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα στη Γαλλία σχεδόν διπλασιάστηκε (+91%) κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2014, με ένα ποσοστό της αύξησης αυτής να οφείλεται στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με εκπροσώπους της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη.

Το αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Οργανώσεων της Γαλλίας (Crif) έκανε λόγο για «μαζικό φαινόμενο», όταν σχολίασε νωρίτερα σήμερα τον αριθμό των περιστατικών και απειλών με αντισημιτικό χαρακτήρα τα οποία καταγράφθηκαν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Ιουλίου.

Πεντακόσια είκοσι επτά περιστατικά (ενέργειες ή απειλές) αντισημιτικού χαρακτήρα καταγράφθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Ιουλίου 2014, έναντι 276 τους πρώτους επτά μήνες του 2013, διευκρίνισε το συμβούλιο, επικαλούμενο τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η Υπηρεσία Προστασίας της εβραϊκής κοινότητας (SPCJ) όπως τα υπολόγισε βάση των δεδομένων που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο απολογισμός αυτός καταδεικνύει μια σημαντικότερη άνοδο των περιστατικών βίας (βιαιοπραγίες, επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων, εμπρησμοί, φθορές και βανδαλισμοί) καθώς σημείωσαν αύξηση 126%, σε σύγκριση με τις απειλές (λεκτικές απειλές, κινήσεις, φυλλάδια, μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνθημάτων σε τοίχους..: +79%).

«Οι ενέργειες αυτές, λόγω του μεγέθους τους και κυρίως λόγω της βιαιότητάς τους επιδεινώνουν την αυξανόμενη ανησυχία που πνίγει καθημερινά τους Εβραίους της Γαλλίας και επιβαρύνουν το μέλλον τους» υπογραμμίζει το Crif σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Το συμβούλιο πολιτικής αντιπροσώπευσης της τρίτης μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας στον κόσμο μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που μετρά 500.000- 600.000 μέλη, καταγγέλλει «την εμφάνιση νέων μορφών βίας: τις επιθέσεις από οργανωμένες συμμορίες εναντίον των δημοσίων χώρων, τις επιθέσεις που σχεδιάζονται εναντίον συναγωγών, τις ενέργειες βανδαλισμού εναντίον των εβραϊκών καταστημάτων και τέλος τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το 1% της κοινότητας αυτής αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ισραήλ το 2014, ένας εντυπωσιακός αριθμός που τοποθετεί τη Γαλλία για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης των χωρών αναχώρησης μεταναστών προς το Ισραήλ.

Το SPCJ αποκάλυψε δύο «σημαντικές κορυφώσεις» των αντισημιτικών πράξεων φέτος. Η πρώτη τον Ιανουάριο μετά την υπόθεση Ντιεντονέ και τις αντισημιτικές προκλήσεις του, έπειτα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης «Ημέρα της Οργής» κατά τη διάρκεια της οποίας το σύνθημα «Θάνατος στους Εβραίους» κυριαρχούσε στην πορεία.

Τα περιστατικά αντισημιτικού χαρακτήρα σημείωσαν άνοδο 44% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και άνοδο 91% τους πρώτους 7 μήνες του έτους.

«Το γεγονότα στη Γάζα έχουν δώσει το πρόσχημα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συνδέσμου εναντίον του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra), Αλέν Γιακουμποβίτς, που μιλάει για μια «ραγδαία έκρηξη».

Ο αντισημιτισμός «είναι η μετάφραση μιας βίαιης ολίσθησης της κοινωνίας μας όπου οι Εβραίοι πέφτουν πρώτοι θύματα» επισήμανε ο πρόεδρος του Crif Ροζέρ Κουκιερμάν.

Ο πρόεδρος της Licra από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση «να σταματήσουμε με αυτήν την ξύλινη γλώσσα» και υπογράμμισε ότι αυτά τα περιστατικά «αποτελούν σε μια τεράστια πλειονότητα ενέργειες που διαπράττονται στα προάστια από νέους που προέρχονται από την αραβομουσουλμανική κοινότητα, ορισμένοι από μία ελάχιστη μειοψηφία».

«Είναι προφανές, για να μην πω αυτό είναι το παιχνίδι της Μαρίν Λεπέν» εξέφρασε την εκτίμηση ο Αλέν Γιακουμποβίτς αναφερόμενος στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει εκπλαγεί από αυτήν την αύξηση των περιστατικών καθώς γνωρίζουμε ότι εξελίσσεται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό των προαστίων, αδιαμφισβήτητα, ένας αντισημιτισμός που είναι η συνέπεια της μεταφορά της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης στο έδαφός μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή