Σύγκρουση Ευ. Βενιζέλου με Χρυσοχοΐδη

Σύγκρουση Ευ. Βενιζέλου με Χρυσοχοΐδη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αντιπαράθεση του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη σημαδεύτηκε η χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με βασικό θέμα την έγκριση των πρωτοβουλιών του προέδρου του κόμματος ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών δημιουργήθηκε όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι φορητό (χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την αγγλική λέξη «portable»), καθώς το μεταφέρει μαζί του ο κ. Βενιζέλος, υπονοώντας ότι όταν εκείνος απουσιάζει, το κόμμα υπολειτουργεί. Και είπε ευθέως ότι δεν υπάρχουν όργανα που να λαμβάνουν συλλογικές αποφάσεις. Επειτα τόνισε ότι η Δημοκρατική Παράταξη και η διεύρυνση είναι ζητούμενα, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, διερωτήθηκε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι από μόνο του μια μικρή δημοκρατική παράταξη. Πώς θα φτιάξει μια μεγάλη;». Νωρίτερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει ταχείες αποφάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι τέσσερις μήνες μετά τις ευρωεκλογές δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ στη χώρα, εν ολίγοις, δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο επιχείρημα βελτίωσης της κατάστασης, το οποίο θα μπορούσε να επικαλεστεί ένα προοδευτικό κόμμα.

Οι παρατηρήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σε έντονο ύφος ζήτησε από τον υπουργό Μεταφορών να μιλήσει για το έργο στο χαρτοφυλάκιό του και να προσπαθήσει να το αναδεικνύει. Εξίσου έντονα απάντησε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας στον κ. Βενιζέλο ότι είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και δεν απεμπολεί το δικαίωμά του να ομιλεί. Και, απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, πρόσθεσε ότι «ανά πάσα στιγμή» θα μπορούσε να παραιτηθεί, καθώς δεν είναι δεμένος με κανένα υπουργείο.

Οι υπόλοιποι υπουργοί και υφυπουργοί (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι κ. Ανδρ. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου και Γ. Ντόλιος), αλλά και ορισμένα κομματικά στελέχη που παρευρέθησαν, γενικώς συμφώνησαν στην ανάγκη για διεύρυνση με τη συμμετοχή όλων όσοι επιθυμούν («Ελιά», ΔΗΜΑΡ, «58») και δεν διαφώνησαν με τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου. Η κ. Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε την ανάγκη να τονιστεί η ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν διαφώνησε με την ανάγκη διεύρυνσης του χώρου. Στην εισήγησή του, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά πρέπει να έχει την πρωτοβουλία των ανοιγμάτων προς κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα, με σκοπό να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλέγμα συμμαχιών που θα οδηγήσει στον τρίτο πόλο. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επίσης «ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο», υπονοώντας ότι αν και ο ίδιος παραμένει υποστηρικτής της ανάγκης για κυβερνητική σταθερότητα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή