Φαβορί για τη νέα κεντροαριστερά

Φαβορί για τη νέα κεντροαριστερά

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστοσελίδα του Σπ. Λυκούδη, ο υπότιτλος άλλαξε και έγινε «Ανεξάρτητος Βουλευτής». Αλλά το μότο είναι ίδιο: «Οσο για μένα, έμεινα πάντα ένας πλανόδιος πωλητής αλλοτινών πραγμάτων, αλλά… αλλά ποιος σήμερα ν’ αγοράσει ομπρέλες από αρχαίους κατακλυσμούς».

Στους σύγχρονους κατακλυσμούς, οι ομπρέλες του Λειβαδίτη δυστυχώς δεν βοηθούν. Ο κ. Λυκούδης ήταν για πολλά χρόνια ο καλός στρατιώτης Σπύρος: ενθουσιώδης σαν τον Σβέικ, διαπιστώνει τώρα ξαφνικά πως η μικρή σου ιστορία μπορεί να γίνει ξαφνικά κωμωδία χωρίς εσύ να φέρεις καμία ευθύνη. Οταν εκείνος αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η τελευταία μάχη χάθηκε πριν καν δοθεί, στη ΔΗΜΑΡ οι στενοί του φίλοι βρέθηκαν ξαφνικά να ψάχνουν τι θα γίνει η έδρα του πρώην γραμματέα. Πράγμα κάπως απογοητευτικό, ακόμα και για το κόμμα που δεν παίρνει ούτε 2%, και κάθε δεύτερη μέρα χάνει και έναν σύντροφο ακόμα. Αλλά, βέβαια, ο ίδιος ο κ. Λυκούδης το έχει παραδεχτεί: η εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους καθόλου δεν τον βοήθησε στην πολιτική. Ενάμιση χρόνο πριν, την Πρωτοχρονιά του 2013, στη γιορτή της ΔΗΜΑΡ ζήτησε παραγγελιά το «Τα δυο σου χέρια πήρανε». Οση ώρα χόρευε ο Σπ. Λυκούδης, ο Φ. Κουβέλης τον χειροκροτούσε. Και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα είναι τα δικά του χέρια που θα εκπληρώσουν τη μικρή προφητεία του τραγουδιού.

Η ιστορία των δύο ανδρών, βλέπετε, πάει πολύ πίσω. Γνωρίστηκαν στη Νομική, βρέθηκαν μαζί στη Νεολαία Λαμπράκη και στο ΚΚΕ εσωτερικού, ήρθαν κοντά με τον Παπαγιαννάκη, τον Παπαδημούλη, τον Μαργαρίτη και κυρίως με τον Λεωνίδα Κύρκο. Οταν εκείνος πέθανε, ήταν πια τόσο φίλοι, που ο Σπ. Λυκούδης πήρε τη φυσαρμόνικά του και ο Φ. Κουβέλης τη θέση του. Και κανείς από τους δύο δεν θα ήθελε να είναι αλλιώς η μοιρασιά. Ισως λοιπόν αυτό να φταίει: τους ανθρώπους που ξέρεις από παιδιά, τους κρίνεις αλλιώς. Ο Σπ. Λυκούδης άργησε να δει καθαρά την εικόνα της ΔΗΜΑΡ, δεν ήθελε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι όπου κάθονταν οι φίλοι του. Ακόμα και μετά την κρίση στην ΕΡΤ, μετά την πρώτη μεγάλη διαφωνία, το χάσμα με τον Φ. Κουβέλη δεν έμοιαζε αγεφύρωτο. Εκ των υστέρων μόνο φάνηκε πως τη μέρα που η ΔΗΜΑΡ βγήκε από την κυβέρνηση, η φιλία των δύο ανδρών βγήκε από τις ράγες του παρελθόντος. Κάπως έτσι ο Σπ. Λυκούδης από το γραφείο του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ βρέθηκε σ’ ένα από τα καμαράκια του 6ου στην Αγίου Κωνσταντίνου. Αλλά το στρίμωγμα ήταν κυρίως ψυχολογικό. Η βόλτα ώς τις ρίζες της «Ελιάς» και ώς τις όχθες του «Ποταμιού» δεν βοήθησε. Το καλοκαίρι, στην Αίγινα, το εξοχικό του έμοιαζε σκοτεινό. Ούτε σουίνγκ ακούστηκε ούτε τραγούδια του Αττίκ. Πώς να διασκεδάσεις όταν στη μέση του καλοκαιριού κατεβάζει ρολά η τοπική της ΔΗΜΑΡ στο νησί;

Στην πολιτική, όμως, ισχύει ό,τι και στο ποδόσφαιρο: για τους σταθερούς παίκτες υπάρχουν πάντα σκάουτερ. Ο κ. Λυκούδης δεν νιώθει Ρονάλντο, αλλά στις ομάδες της κεντροαριστεράς το όνομά του παίζει πρώτο. Και έτσι, αντί για την απομάκρυνση από τον Φ. Κουβέλη, τώρα τελευταία συζητιέται η προσέγγιση με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι πληροφορίες λένε πως όταν ο κ. Λυκούδης τον επισκέφθηκε σπίτι του, εκείνος για κύριο πιάτο τού ξεφούρνισε την ιδέα να γίνει αρχηγός ενός μεγάλου κεντροαριστερού σχήματος. Στη σκακιέρα, η σκοπιμότητα είναι προφανής: το πιόνι γίνεται βασίλισσα. Ο καλός στρατιώτης Σπύρος γίνεται στρατηγός. Και η λαϊκή μνήμη διαγράφει μονομιάς όλα αυτά που η πράσινη φρουρά δεν θέλει να θυμάται.

Φυσικά, το να παραχώσεις τη σοσιαλιστική οπερέτα πίσω από έναν συνεπή αριστερό, μοιάζει λίγο σαν να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου. Και αν η κρυψώνα αυτή υπήρξε δημοφιλέστατη για μια σειρά ηρώων του θνήσκοντος σοσιαλισμού, ουδέποτε μέχρι σήμερα φιλοξένησε τον κ. Λυκούδη. Οπότε, προκύπτει το ερώτημα: ακόμα και όταν οι κανόνες του παιχνιδιού το επιτρέπουν, αξίζει για το διψήφιο στις εκλογές, εκεί που έπαιζες όλη σου τη ζωή σκάκι, να το γυρίσεις στο κρυφτό; Ιδίως αν είσαι αρκετά έμπειρος για να δεις πως τα σύννεφα της κρίσης ήδη ετοιμάζουν εκεί έξω τον κατακλυσμό. Και πως σύντομα όλοι θα ψάχνουν ποιος έχει κρατήσει μία έστω από εκείνες τις αρχαίες ομπρέλες, για να μπουν μαζί του από κάτω της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή