Συσσίτιο σε ολοήμερα σχολεία

Συσσίτιο σε ολοήμερα σχολεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολλά παιδιά δεν φέρνουν φαγητό από το σπίτι, παρόλο που μένουν στο ολοήμερο σχολείο έως τις 4 το απόγευμα. Μερικά άλλα βλέπεις ότι φέρνουν, αλλά είναι συνέχεια το ίδιο και το ίδιο ξαναζεσταμένο γεύμα». Η κ. Μαρία Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών εξηγεί πως οι διευθυντές των σχολείων «εντοπίζουν» τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα σίτισης από τις οικογένειές του, τα οποία, μάλιστα, όσο περνά ο καιρός αυξάνονται και ειδοποιούν τον δήμο να συνεισφέρει. Πέρυσι ο Δήμος Αθηναίων παρείχε 1.350 γεύματα καθημερινά σε 70 ολοήμερα σχολεία στην πόλη. Εκτός βέβαια από τα 5.500 γεύματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και εκατοντάδες μερίδες φαγητό που δίνονται σε άστεγους και ιδρύματα. Στις κουζίνες του Δημοτικού Βρεφοκομείου μαγειρεύονται καθημερινά περίπου 10.000 μερίδες φαγητό. Το κόστος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του δήμου, από χορηγίες, αλλά και τα τροφεία που πληρώνει το 30% των οικογενειών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται δεκτό δωρεάν.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει προτείνει ο δήμος να αναλάβει τη σίτιση όλων των παιδιών που φοιτούν στα ολοήμερα σχολεία ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά. Η κ. Ηλιοπούλου αυτήν την εβδομάδα ορίστηκε αντιδήμαρχος στη νεοσύστατη αντιδημαρχία «Για το παιδί», σηματοδοτώντας την πρόθεση του δήμου να υποστηρίξει τους νεαρότερους κατοίκους της πόλης. «Σε άλλες χώρες τα παιδιά μπορούν να προμηθευτούν φαγητό με βάση ισορροπημένο διαιτολόγιο από κάποιου είδους “κυλικείο” στο σχολείο. Το αντίτιμο καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια». Εξηγεί, ωστόσο, ότι η πρόταση του δήμου θα μπορούσε αρχικά να εφαρμοστεί πιλοτικά καθώς δεν έχουν επιλυθεί πολλά πρακτικά ζητήματα.

Ο Δήμος Ιλίου έχει αναλάβει να παρέχει ένα κολατσιό στους μικρούς μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα… σχεδόν στα κρυφά. Ετσι 485 οικογένειες- δικαιούχοι από την προηγούμενη ημέρα προμηθεύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου ένα μικρογεύμα ανά παιδί ως κολατσιό της επομένης στο σχολείο.

Καθώς ο δήμος, όπως τονίζει ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, διαθέτει αποθεματικό, έχει τη δυνατότητα να σιτίζει όλα τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (συνολικά περίπου 850) και μάλιστα με βιολογικά προϊόντα. Η ανώτερη οικονομική συμμετοχή από την πλευρά των γονιών για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα φτάνει μόλις τα 50 ευρώ.

Στους 12 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη φιλοξενούνται 925 παιδιά, στα οποία παρέχεται σίτιση. Ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης εξηγεί ότι υπάρχει ανάγκη για παροχή γευμάτων και στα σχολεία, «όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε περισσότερα». Σε κάποια δημοτικά σχολεία ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει οργανώσει «κουζίνα» για τους μικρούς μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή