Η προμνησία της προεδρολογίας

Η προμνησία της προεδρολογίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συμφωνήσουμε ότι είναι τυχοδιωκτική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιεί την εκλογή Προέδρου για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Στις ώριμες δημοκρατίες υπάρχει σταθερός τετραετής ή πενταετής κύκλος, πολλές φορές θεσμοθετημένος. Εδώ όμως οι πρόωρες εκλογές είναι ο κανόνας. Οταν δεν τον κάνουν οι κυβερνήσεις, τις επιβάλλουν διά της προεδρικής εκλογής οι αντιπολιτεύσεις· όλες οι αντιπολιτεύσεις και όχι «μόνο ο κ. Αλ. Τσίπρας ή ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009», όπως λένε κάποιοι.

Κουίζ: σε τι διαφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρλέτη για την προεδρική εκλογή ότι δεν θα ψηφίσει κανένα υποψήφιο για Πρόεδρο διότι «η κυβέρνηση θέλει μέσα από τη διαμόρφωση του συσχετισμού των 180 να πάρει το “πράσινο φως” για να συνεχίσει αυτήν την καταστρεπτική πολιτική» από τη δήλωση του πρώην εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου τον Οκτώβριο του 1999 ότι θα καταψηφίσει τον κ. Κώστα Στεφανόπουλο με το σκεπτικό «δεν είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για μας ούτε το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, ούτε η διαδικασία γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κυρίαρχη προτεραιότητα για μας είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και πολιτικό πρόβλημα είναι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης [Σημίτη] στην εξουσία»;

Πόσο διαφορετική είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα με αφορμή την εκλογή Προέδρου «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν γιατί κάθε ημέρα που περνάει καταστρέφουν τον ιστό της κοινωνίας και της χώρας», από τη δήλωση του κ. Κώστα Καραμανλή τον Ιούνιο του 1999 ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «σημαντική παράμετρος είναι ότι η παράταση αυτής της κυβέρνησης (Σ.Σ. Σημίτη) ζημιώνει τη χώρα»; Πόσο διαφορετική ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ το 2009 ότι θα υπερψηφίσει τον κ. Κάρολο Παπούλια αλλά μετά τις εκλογές «για να γλιτώσει η χώρα την καταστροφή», από τη θέση της Ν.Δ. που εξέφρασε με συνέντευξή του ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης (12.12.1999) ότι θα υπερψηφίσει τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο αλλά μετά τις εκλογές γιατί «δυστυχώς όμως στην παρούσα φάση το ζήτημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Αυτό θα βαρύνει και στην τελική μας επιλογή… Θα μπορούσε να είναι και ο κ. Στεφανόπουλος και κάποιος άλλος από όσους έχουν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το θέμα αυτό μπορεί να περιμένει την επίλυση του πολιτικού προβλήματος».

Να σημειώσουμε ότι η Ν.Δ. υπερψήφισε τον κ. Στεφανόπουλο, ζητώντας ταυτοχρόνως να υπάρξει συμφωνία για πρόωρες εκλογές. Την πρόταση απέρριψε ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, αλλά την υλοποίησε μερικούς μήνες αργότερα.

Δεν ήταν ο Μιλτ. Εβερτ ο οποίος τον Φεβρουάριο του 1995 έλεγε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ότι «το κύριο θέμα ενόψει της προεδρικής εκλογής δεν είναι το πρόσωπο του προέδρου αλλά ποιος κυβερνά»; Δεν ελεεινολογούσε σύμπασα η Ν.Δ. τη «δεύτερη προδοσία του κ. Αντ. Σαμαρά» διότι το 1995 πρότεινε πρόεδρο τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, πρόταση που ασμένως αποδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ, και «δεν έπεσε η ετοιμόρροπη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου»;

Τέλος, δεν χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να προκαλέσει της πτώση της οικουμενικής κυβέρνησης και την πρόκληση πρόωρων εκλογών (τρίτες στην σειρά) το 1990;

Ενα απέραντο πεδίο προμνησίας («ντε ζα βου», στα νέα ελληνικά) μοιάζει η πολιτική ζωή του τόπου. Κι αν -λαός φυλάξοι!- γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι θα καταγγέλλει την αντιπολίτευση για «παιγνίδι με τους θεσμούς επειδή χρησιμοποιεί την προεδρία της Δημοκρατίας για την πρόκληση πρόωρων εκλογών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή