Αποψη: Πονοκέφαλος για τη Γαλλία το δημοσιονομικό έλλειμμα

Αποψη: Πονοκέφαλος για τη Γαλλία το δημοσιονομικό έλλειμμα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

"Η Γαλλία δεν είναι μια χώρα που ζητάει επιπλέον χρόνο… Θα πετύχουμε τους στόχους, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία της Γαλλίας", έλεγε τον περασμένο Απρίλιο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά τον διορισμό του. Ωστόσο στις 10 Σεπτεμβρίου άλλαξε τροπάριο. Η Γαλλία δεν θα καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ το 2014 και στο 3% το 2015, είπε ο κ. Σαπέν. Πράγματι, το έλλειμμα δεν θα μειωθεί, αλλά θ’ αυξηθεί στο 4,4% το 2014 από 4,3% το 2013. Η Γαλλία δεν θα μειώσει το έλλειμμα στο 3% παρά μόνο το 2017.

Η αύξηση του ελλείμματος δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη το α΄ εξάμηνο του έτους. Ωστόσο η ομολογία Σαπέν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί ήταν σοκαριστική. Αναθεώρησε δε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,7% το 2015 σε ανάπτυξη 1%, κατηγορώντας την αδύναμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επίσης ο κ. Σαπέν επέμεινε ότι θα προχωρήσει σε μείωση δαπανών από τα 50 δισ. ευρώ έως το 2017.

Υπάρχουν πολλά ειρωνικά στοιχεία σε αυτή την ανακοίνωση. Την ίδια ημέρα, ο κ. Σαπέν ομολογούσε ότι η Γαλλία θα σπάσει το όριο του 3%, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ διόριζε τον κ. Πιερ Μοσκοβισί, προκάτοχο του κ. Σαπέν, στη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου που είναι αρμόδιος ώστε να επιβάλει τους κανόνες περί μείωσης του ελλείμματος.

Ο κ. Μοσκοβισί ήταν ο υπουργός που είχε κερδίσει περιθώριο δύο ετών ώστε η Γαλλία να μειώσει το έλλειμμα, πράγμα που αρχικά υποτίθεται θα κατάφερνε έως το 2013. Σαν να μην αρκούσαν αυτά, ο κ. Αρνό Μοντεμπούρ, ο τέως υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του κ. Ολάντ ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα διότι κατήγγειλε το σχέδιο «λιτότητας» της κυβέρνησης, χτύπησε ξανά. Μία ημέρα πριν από τις εξαγγελίες Σαπέν, ο κ. Μοντεμπούρ κατήγγειλε τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος ως «υπερβολικά βάναυσο, υπερβολικά ταχύ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εμμονή με τον τρόπο σκέψης της γερμανικής δεξιάς».

Αυτή η άκαιρη κατηγορία δεν είναι απλώς κωμική, αλλά δείχνει ότι παρερμηνεύτηκε η έξωσή του από την κυβέρνηση. Ο κ. Μοντεμπούρ την παρουσίασε ως θρίαμβο των σκληρών Γάλλων υπερμάχων της λιτότητας σε βάρος της μάταιης προσπάθειάς του να βάλει πρώτα την ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, η έξωσή του αποτέλεσε επίδειξη πυγμής του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς απέναντι σε έναν υπουργό που δεν μπορούσε να κρατηθεί από το να γελοιοποιεί την ίδια του την κυβέρνηση.

Παρά τα παράπονα του κ. Μοντεμπούρ, ο ρυθμός της γαλλικής λιτότητας είχε ήδη επιβραδυνθεί το 2014 σε σχέση με το 2013. Η μείωση της ανάπτυξης ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της φορολογίας το 2013 και το 2014, και όχι ως αποτέλεσμα του περιορισμού των δαπανών.

Η Γαλλία ποτέ δεν εφάρμοσε τις μειώσεις δημοσίων δαπανών που επιβλήθηκαν στην πληττόμενη περιφέρεια της Ευρωζώνης. Ούτε προσπάθησε να το κάνει αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή