Το δημοσιονομικό κενό στο επίκεντρο

Το δημοσιονομικό κενό στο επίκεντρο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πυρήνα του δημοσιονομικού ζητήματος εισέρχονται αυτή την εβδομάδα τρόικα και οικονομικό επιτελείο, που δεν είναι άλλος από την «τρύπα» που υπάρχει για το 2015. Εως τώρα η τρόικα υποστηρίζει πως το κενό που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα ανέρχεται στα 2 δις ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι είναι περί τα 900 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, καθώς οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι τα στοιχεία αυτά έχουν ξεπεραστεί και πρέπει να επανεξεταστούν. Ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι νέες παράμετροι για να επέλθει συμφωνία ως προς το ύψος του κενού αρχικά και στη συνέχεια για τους τρόπους κάλυψής του.

Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν αποκλείεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών να μην καλύψει πλήρως το όποιο κενό καταλήξει ότι υπάρχει και να παραπέμψει στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα είναι έτοιμο στο τελευταίο 10ημερο του Νοεμβρίου. Κάτι που σημαίνει βέβαια, ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που είναι 3% του ΑΕΠ.

Πέραν αυτών, στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου. Τα θέματα είναι πολλά και το μήνυμα που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Παρασκευής, είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή