320 σελίδες σε δέκα λεπτά – αποσπάσματα από το μπεστ σέλερ της Τριερβελέρ

320 σελίδες σε δέκα λεπτά – αποσπάσματα από το μπεστ σέλερ της Τριερβελέρ

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της έμεινε η τσάντα

(Ιανουάριος 2014). Eίμαι ανίκανη να σταθώ όρθια. Οι δύο άντρες της ασφάλειας έρχονται δίπλα μου και με σηκώνουν από τα μπράτσα. Η σκάλα μού φαίνεται ατέλειωτη. Ακολουθεί η φίλη μου Μπριζίτ, με την τσάντα μου – μια όμορφη τσάντα που οι συνεργάτες μου στο Ελιζέ μού είχαν δωρίσει στα γενέθλιά μου, για να την παίρνω μαζί μου στα επίσημα ταξίδια…

«Χωρίς εσένα δεν θα είχε εκλεγεί»

Σε ένα δείπνο της Unitaid (σ.σ. μιας διεθνούς οργάνωσης για την αντιμετώπιση του AIDS), στο οποίο ήταν παρών και ο Μπιλ Κλίντον, συνάντησα τη Σεσιλιά Ατιάς (σ.σ. πρώην σύζυγο του Νικολά Σαρκοζί). «Χωρίς εσένα ο Ολάντ δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος», μου είπε. Γνώριζα ποιος ήταν ο δικός της ρόλος στην πολιτική καριέρα του Σαρκοζί και είχα θαυμάσει το κουράγιο της όταν χώρισαν. Μετέφερα την κουβέντα μας στον Φρανσουά. Εκείνος πάγωσε. «Αν σε ευχαριστεί, να το πιστεύεις…» μου είπε. Εμεινα ήρεμη. «Ξέρεις, αρκετοί άνθρωποι το σκέφτονται, έστω κι αν εσένα σου προκαλεί αμηχανία». Ηταν οδυνηρό να πρέπει να δικαιολογήσω την παρουσία μου στη ζωή του. Αντιπροσώπευε ακόμα κάτι για εκείνον η αγάπη μας;

«Είμαι όλη του η ζωή»

(Ιούλιος 2014). Τα μηνύματά του μιλούν για αγάπη. Μου γράφει ότι είμαι όλη του η ζωή, ότι τίποτα δεν μπορεί να κάνει χωρίς εμένα. Είναι άραγε ειλικρινής; Πιστεύει αυτά που γράφει; Ή είμαι το τελευταίο καπρίτσιο ενός ανθρώπου που δεν αντέχει να χάνει; Γράφει πως θα με ξανακερδίσει – λες και είμαι εκλογική αναμέτρηση.

«Με το γάμο δεν διορθώνεις τίποτα»

(Ιούλιος 2014). Στα SMS του, ο Φρανσουά μού γράφει ότι είμαι η γυναίκα της ζωής του. Πάνε μερικές εβδομάδες που μου έκανε πρόταση γάμου. Ηταν η τρίτη φορά. Η πρώτη ήταν το 2010, αλλά εγώ έβγαινα από το διαζύγιό μου, δεν ήμουν έτοιμη. Η δεύτερη ήταν μετά την εκλογή του, τον Σεπτέμβριο του 2012. Σκεφτόμασταν ο γάμος να γίνει σε στενό κύκλο, στην Tulle, τα Χριστούγεννα. Ενα μήνα πριν έκανε πίσω. Η Ζιλί Γκαγιέ είχε ήδη μπει στη ζωή του, αλλά εγώ δεν το ήξερα. Τώρα είναι πια αργά. Με το γάμο δεν διορθώνεις τίποτα…

«Ναι, είμαι ζηλιάρα!»

(Δεκέμβριος 2013). H φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου να κάνει σέλφι με τη Δανέζα πρωθυπουργό στη διάρκεια της τελετής της επιμνημόσυνης δέησης για τον Νέλσον Μαντέλα είναι γνωστή – έκανε το γύρο του κόσμου. Εκείνη την ώρα εγώ παρατηρούσα τη σκοτεινή έκφραση της Μισέλ Ομπάμα και μου άρεσε ολοένα και περισσότερο. Χαιρόμουν που δεν ήμουν η μοναδική ζηλιάρα. Ναι, ζηλεύω! Ετσι είμαι με κάθε άντρα που αγαπώ. Δεν ξέρω πώς να μην είμαι, από τη στιγμή που είμαι ερωτευμένη.

Τι βρήκε σ’ αυτήν τη γυναίκα;

Πήγαμε για ύπνο. Ο καθένας σε διαφορετικό δωμάτιο. Ποτέ δεν είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά αυτήν τη φορά, ήταν το τέλος. Η νύχτα μου ήταν γεμάτη εφιάλτες και παραισθήσεις, υπό την επήρεια χαπιών. Ξυπνούσα κάθε τόσο, νόμιζα πως κάποιος ήταν στο δωμάτιο. Φανταζόμουν τον Φρανσουά να ανοίγει την αγκαλιά του σε μια άλλη. Ποιος έκανε το πρώτο βήμα; Τι της έλεγε για εμάς; Τι βρήκε σε αυτήν τη γυναίκα που δεν του το έδινα εγώ; Οι εικόνες με πληγώνουν, τις απωθώ, αλλά επιστρέφουν, ξανά και ξανά…

Ενα σενάριο α λα Κλίντον

(Tην ημέρα που κυκλοφόρησε το περιοδικό Closer).

Γιατί να μην υπάρξει ένα σενάριο α λα Κλίντον; Μια δημόσια συγγνώμη, μια δέσμευση ότι δεν θα την ξαναδεί. Μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα,σε άλλες βάσεις. Δεν είμαι έτοιμη να τον χάσω.

Τρελή από έρωτα και οργή

(Ιανουάριος 2014). Θυσίασα την οικογένειά μου για έναν άντρα που απαλλάχτηκε από εμένα με την πρώτη ευκαιρία. Αν ήξερα πώς να αντισταθώ σ’ αυτή την αγάπη, τα παιδιά μου θα είχαν μια παιδική ηλικία ανώνυμη και προστατευμένη. Ημουν τρελή από έρωτα, τρελή από οργή. Μου έκλεψε τα πάντα. Σχεδόν δέκα χρόνια από τη ζωή μου.

Γαστρονομικές πολυτέλειες

Θέλω να γνωρίζει (σ.σ. ο Ολάντ) την πραγματικότητα που καθημερινά αντιμετωπίζει ένα μέρος των Γάλλων, εκείνοι που μετρούν κάθε ευρώ και πάντα αγωνιούν πώς θα βγάλουν πέρα το μήνα. Εκείνος δεν τρώει τις φράουλες αν δεν είναι gariguette (συγκεκριμένη ποικιλία), δεν του αρέσουν οι πατάτες αν δεν προέρχονται από το Νουαρμουτιέ (νησί της Γαλλίας) και πετάει κατευθείαν στο σκουπιδοτενεκέ μια μπριζόλα αν δεν είναι σου-βιντ (μέθοδος μαγειρέματος σε αεροστεγή πλαστική σακούλα).

Ο πρόεδρος και τα χρήματα

Αν και έχω ένα είδος οικονομικής ασφάλειας, εγώ ποτέ δεν αγοράζω κάτι αν η τιμή του μου φαίνεται υπερβολική. Σ’ αυτό η διαφορά της κοινωνικής καταγωγής μας είναι κραυγαλέα. Εκείνος με κοροϊδεύει, με αποκαλεί Κοζέτ (ηρωίδα των «Αθλιων» του Ουγκό). Δεν καταλαβαίνει αυτό το «μπλοκάρισμα» που έχω με τα χρήματα. Δεν μπορεί να το φανταστεί – αυτός που ποτέ δεν του έλειψε τίποτα. Πάντα θέλει το καλύτερο, δεν συμβιβάζεται με τίποτε άλλο παρά με το καλύτερο. Του αρέσουν τα μεγάλα ρεστοράν, ενώ εγώ προτιμώ τα μπιστρό, τα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ εγώ είμαι ευτυχισμένη στα μικρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή