Athens Forum 2014: Αιχμές από Σημίτη κατά Καραμανλή, Παπανδρέου

Athens Forum 2014: Αιχμές από Σημίτη κατά Καραμανλή, Παπανδρέου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πολιτικές αιτίες και συνέπειες της οικονομικής κρίσης επιχείρησε να σκιαγραφήσει o πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. «Αν δημοκρατία σημαίνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για όλους και δυνατότητα και ευκαιρίες για μια καλύτερη δικαιοσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους, η οικονομική κρίση αναμφίβολα έχει επιδράσει αρνητικά στη δημοκρατία», είπε, παραπέμποντας στον «άνευ προηγουμένου αριθμό ανέργων στην Ελλάδα και την Ισπανία». Ο κ. Σημίτης άφησε σαφείς αιχμές εναντίον των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Αντ. Σαμαρά.

Ειδικότερα εκτίμησε ότι υφίσταται σαφής διασύνδεση ανάμεσα στην πολιτική και τις οικονομικές κρίσεις, αναφέροντας ως κατεξοχήν παράδειγμα την «τεράστια σπατάλη πόρων κατά το διάστημα 2004-2009 (σ.σ. κυβέρνηση Κ. Καραμανλή) για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς». Επισήμανε ότι εκείνη την περίοδο οι δαπάνες του Δημοσίου για αμοιβές αυξήθηκαν κατά 4,5% «σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης οκταετίας», περιγράφοντας το φαινόμενο ως «μία από τις αιτίες του εκτροχιασμού». Επειτα, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον και των κυβερνήσεων Σαμαρά και Παπανδρέου, λέγοντας ότι πολύ συχνά τα κόμματα «μπορεί να κάνουν και στροφή 180° στις απόψεις τους για να διατηρηθούν έτσι στην εξουσία». Ως πλέον πρόσφατο παράδειγμα ανέφερε τη σημερινή Ν.Δ. η οποία, όπως είπε, αφού κατήγγειλε τις προβλέψεις της σταθεροποιητικής πολιτικής, «την εφάρμοσε χωρίς δισταγμούς ως κυβέρνηση». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπανδρέου, επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε το 2009 ότι λεφτά υπάρχουν, για να ανακοινώσει, αφού ανέλαβε την εξουσία, ότι λεφτά δεν υπάρχουν και η χώρα χρειάζεται διεθνή βοήθεια».

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι κρατικίστικες και πελατειακά διαρθρωμένες οικονομίες, όπως και βαθιά διχασμένα πολιτικά συστήματα, είναι πιο ευάλωτα σε εποχές κρίσεων. Συμφώνησε με την άποψη του κ. Σημίτη ότι το ελληνικό κράτος έπραξε ορθώς που αντιμετώπισε ποινικά τη Χ.Α. για τις εγκληματικές πράξεις των μελών της. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι είναι «λάθος» που «αποκλείεται η Χ.Α. από τη συζήτηση».

Στο πάνελ

Στο ίδιο πάνελ, το οποίο συντόνισε η Λιζ Ολντερμαν των New York Times, βρέθηκαν επίσης η Ελένη Κουναλάκη – Τσακοπούλου, η Ελληνοαμερικανίδα πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, και ο Βουκ Τζέρεμιτς, πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας και πρώην πρόεδρος της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Η κ. Κουναλάκη – Τσακοπούλου ανέδειξε τις συνέπειες του χρηματοπιστωτικού κραχ στη δημοκρατία αναφερόμενη σε μία ομιλία του αμφιλεγόμενου Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Στην ομιλία αυτή ο Ούγγρος πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη απαγκίστρωσης από «ευρωπαϊκά δόγματα» και αναζήτησης πιο αυταρχικών οικονομικών προτύπων (Κίνα, Ρωσία, Σιγκαπούρη). Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της πρέσβειρας της Ουγγαρίας, που σχολίασε ότι η κ. Κουναλάκη – Τσακοπούλου παραποίησε το νόημα της ομιλίας και ότι ο κ. Ορμπαν απλώς αναζητεί διέξοδο από τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή