Συνταγματική η απόλυση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

Συνταγματική η απόλυση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναίρεση της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τις 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, διατάσσοντας την επαναπρόσληψή τους, θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός τάσσεται υπέρ των θέσεων του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση οργανικών θέσεων είναι σύννομη και συνταγματική διαδικασία όταν υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Εφόσον τελικώς ο Αρειος Πάγος κάνει δεκτή την εισήγηση του κ. Κοσμίδη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον «καμβά» για την κρίση άλλων συναφών υποθέσεων εργαζομένων οι οποίοι είναι σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των οργανικών τους θέσεων.

Σύμφωνα με τον αρεοπαγίτη, το Πρωτοδικείο που δικαίωσε τις καθαρίστριες δεν είναι αρμόδιο να κρίνει το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι η κατάργηση οργανικών θέσεων και η υπαγωγή των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης, αλλά «αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετάταξης ή μετακίνησής τους σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου». Παράλληλα, σύμφωνα με την εισήγηση, η κατάργηση των οργανικών θέσεων έγινε στο πλαίσιο «ορθολογικής συρρίκνωσης» του Δημοσίου κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου.

Ως προς την κατάργηση των οργανικών θέσεων, ο αρεοπαγίτης κρίνει ότι είναι στην ευχέρεια της Πολιτείας εφόσον το προσωπικό δεν καλύπτεται από την συνταγματική εγγύηση της μονιμότητας. Συν τοις άλλοις, αναφορά γίνεται και στην οικονομική συγκυρία που, όπως επισημαίνεται, επιβάλλει τη συρρίκνωση του κράτους οδηγώντας σε περικοπή θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη, η κατάργηση οργανικών θέσεων είναι νόμιμη εφόσον επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, γίνεται με ορθολογική οργάνωση και τέλος, εφόσον η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες της διαθεσιμότητας ή της απόλυσής του εφόσον δεν απορροφηθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή