Σαμαράς: Λαϊκισμός και εξτρεμισμός, εχθροί της δημοκρατίας

Σαμαράς: Λαϊκισμός και εξτρεμισμός, εχθροί της δημοκρατίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Δεν θα υπάρξει φρικτό σενάριο τύπου Δημοκρατίας της Βαϊμάρης για την Ελλάδα», διαβεβαίωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Στοά του Αττάλου στο Φόρουμ των Αθηνών «Δημοκρατία υπό πίεση», διοργανωμένο από κοινού από την «Καθημερινή» και την «International New York Times». «Εξερχόμαστε από την κρίση γιατί η δημοκρατία μας άντεξε την πίεση», είπε ο κ. Σαμαράς. Η διαδικασία ήταν «εξαιρετικά σκληρή και επώδυνη», τόσο που «δεν γνωρίζω πολλές δημοκρατικές κοινωνίες που να την άντεχαν», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «βγαίνουμε από αυτήν σοφότεροι ως λαός».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στους δίδυμους εχθρούς της δημοκρατίας: τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αν αυτά τα δύο δεινά ριζώσουν, διαλύουν την αίσθηση του συνανήκειν και διαδίδουν τον φόβο, τη συνωμοσιολογία και τα καταστροφολογικά σενάρια. Ως αποτέλεσμα, «η κοινωνία διχάζεται, η συναίνεση είναι αδύνατη και δημιουργείται κοινωνική αναταραχή».

Κάνοντας μία σύγκριση μεταξύ της κατάστασης της χώρας πριν από δύο χρόνια και σήμερα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «αντιστρέψαμε πλήρως την καθοδική πορεία της κοινωνίας». Απαριθμώντας τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, ωστόσο, ανέφερε στοιχεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού, μην έχοντας να προτείνουν έναν πραγματικό εναλλακτικό δρόμο, θα επιδοθούν σε νέα έξαρση ψευδών υποσχέσεων και εύκολων λύσεων.

Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Φόρουμ στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε τη δική του εκδοχή για τις προοπτικές της δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κρίση νομιμοποίησης στην Ευρώπη», καθώς οι πολίτες βλέπουν τα έθνη-κράτη να μετατρέπονται σε «ομήρους» των αγορών. Αναφέρθηκε στην άνοδο της Ακροδεξιάς ως «την πιο ακραία μορφή» των πιέσεων στη δημοκρατία, ενώ επέκρινε τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης από την Ε.Ε., σημειώνοντας ότι εστίασε σε δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους, αγνοώντας τη δυνατότητα των κοινωνιών να αντέξουν τα μέτρα που επιβάλλονταν.

Στη Στοά του Αττάλου

Πριν από την ομιλία Σαμαρά στη Στοά του Αττάλου, απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και η επικεφαλής του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία Ανίκα Σάβιλ. Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στη δημοκρατία ως «εγκλωβισμένη μεταξύ της φυγής προς τα εμπρός και της ροπής προς τα πίσω» και εξέφρασε την αγωνία του για «τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης» και την «εξόντωση» των οικονομικά ασθενεστέρων. Ο δήμαρχος Αθηναίων τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των τοπικών θεσμών ως αντιδότου για την «κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», όπως την περιέγραψε. «Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος “Ευρώπη 2020”», τόνισε. Η κ. Σάβιλ μετέφερε τους χαιρετισμούς του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι οι σταθερές δημοκρατίες δεν είναι αυτές που δεν αλλάζουν, αλλά αυτές «που διαχειρίζονται την αλλαγή ειρηνικά».

Το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ του Καρλ Μπιλντ, υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, το κόμμα του οποίου μόλις ηττήθηκε στις εκλογές, και του πρώην προέδρου της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ, συντονισμένη από τον αρθρογράφο των «New York Times» Ρότζερ Κόεν, και με ερωτήσεις από το κοινό. Ο κ. Μπιλντ, παρά την εκλογική ήττα –εν μέρει μάλιστα εξαιτίας της, όπως ισχυρίστηκε–, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της δημοκρατίας ανά τον κόσμο. Ο κ. Τουρκ τόνισε ότι οι ψηφοφόροι δρουν σήμερα πολύ περισσότερο ως καταναλωτές, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των δημοκρατικών κυβερνήσεων, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για την οικουμενική απήχηση της δημοκρατικής μεθόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή