Αναφορές σε ισοδύναμα από Αντ. Σαμαρά το 2011

Αναφορές σε ισοδύναμα από Αντ. Σαμαρά το 2011

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυόμισι μήνες πριν από την τελευταία παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, είχε προηγηθεί η πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ η τρόικα είχε ήδη πραγματοποιήσει κύκλο συναντήσεων με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο κ. Σαμαράς γνώριζε ότι λίαν συντόμως θα εκαλείτο ο ίδιος να διαχειριστεί τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές.

Και ήδη οι διαφορές στους τόνους σε σχέση με τα «Ζάππεια» ήταν αισθητή. Ο στόχος μηδενισμού του ελλείμματος σε διάστημα 18 μηνών αυξήθηκε στα 3 – 4 χρόνια, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών, η απόλυτη άρνηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων, όπως του ΟΠΑΠ, μετατράπηκε σε ένσταση επί του τιμήματος («όταν πουλάς σε μια τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, δεν πουλάς, χαρίζεις… να πουληθεί σε καλύτερη τιμή, εν ανάγκη λίγο αργότερα»), ενώ ο κ. Σαμαράς, τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας, αλλά με αλλαγή του προγράμματος ώστε να «πιάσουν τόπο οι θυσίες». «Εάν το νέο Μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ψηφίσω»μ είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου της 18ης/9/2011.

Ωστόσο, από την παρουσία του στη ΔΕΘ δεν έλειψαν, προφανώς, οι αιχμηρές τοποθετήσεις για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι εξαγγελίες. Είχε καταφερθεί εναντίον του «χαρατσιού» στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει όσα προσδοκά και ότι υπερφορολογεί τους πολίτες. Επεσήμανε, δε, ότι εάν η κυβέρνηση είχε επιτύχει τον στόχο της μείωσης των δαπανών και είχε εισπράξει τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2009-2011 θα είχε εξασφαλίσει 3 δισ. και, συνεπώς, δεν θα απαιτείτο το χαράτσι.

Από τη συνέντευξη δεν έλειψαν και οι αναφορές στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 18,9 δισ. (Ζάππειο ΙΙ), η επιμονή στην αποτροπή απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. η Ν.Δ. προέκρινε τριετή ανανεούμενη εργασιακή εφεδρεία) και φυσικά, ο στόχος μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών και η αποκατάσταση των συντάξεων κάτω των 700 ευρώ. Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε, πάντως, ότι η τρόικα διαφωνεί με τη μείωση της φορολογίας, την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ίδιος μπορεί να βρει ισοδύναμα για την «επίτευξη των δικών μας προτεραιότητων»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή