Διεθνής αρωγή στο Ιράκ στη μάχη κατά του ISIS

Διεθνής αρωγή στο Ιράκ στη μάχη κατά του ISIS

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψήφο εμπιστοσύνης» από τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας πήρε η νέα ιρακινή κυβέρνηση του Χάιντερ αλ Αμπάντι. Αυτό υποδηλώνει το κοινό ανακοινωθέν της διεθνούς διάσκεψης που διεξήχθη χθες στο Παρίσι, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση και νέου αποτρόπαιου βίντεο των τζιχαντιστών όπου απεικονίζεται ο αποκεφαλισμός του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της γαλλικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης ACTED, σε συνεργεία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Στη διάσκεψη του Παρισιού, την οποία άνοιξε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετείχαν εκπρόσωποι περίπου 30 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. Στο τελικό ανακοινωθέν, οι μετέχοντες εκφράζουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης στον αγώνα της εναντίον του ISIS «με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της αρμόζουσας στρατιωτικής βοήθειας, σε εναρμονισμό με τις ανάγκες των ιρακινών αρχών, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων». Μια διατύπωση, η οποία στηρίζει εξ αντικειμένου τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για οικοδόμηση διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ISIS, θέτοντας, ωστόσο, και συγκεκριμένα όρια στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εντός ιρακινού εδάφους.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν στήριξη στη νέα στρατηγική που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Ομπάμα για επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του ISIS και στο εσωτερικό της Συρίας, χωρίς έγκριση ή συντονισμό με τη Δαμασκό. Στο τελικό ανακοινωθέν δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συρία, πράγμα που αντανακλά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά και σημαντικών ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών.

Υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα που αποκτά ο αγώνας εναντίον του ISIS, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, λίγες ώρες προτού ανοίξει η αυλαία της διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι, ότι γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα «Ραφάλ» άρχισαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ, ακολουθώντας το παράδειγμα των Βρετανών. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει δύναμη 600 στρατιωτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μεγάλος απών από τη διάσκεψη του Παρισιού ήταν το Ιράν – ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές τόσο της συριακής, όσο και της ιρακινής κυβέρνησης στον αγώνα τους εναντίον του ISIS. Η Γαλλία είχε αφήσει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τεχεράνης, ενδεχόμενο στο οποίο εμφανιζόταν να αντιδρά η Ουάσιγκτον. Χθες, όμως, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστήριξε ότι ήταν οι Αμερικανοί εκείνοι που καλούσαν την Τεχεράνη να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS και η ιρανική ηγεσία εκείνη που απέρριψε την πρόσκληση.

«Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ κάλεσε τον δικό μας πρεσβευτή να συζητήσουν την από κοινού αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Χαμενεΐ, για να προσθέσει: «Ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι καλωσόρισαν την πρόταση, αλλά εγώ την απέρριψα… Οι Αμερικανοί θέλουν να μετατρέψουν το Ιράκ σ’ ένα νέο Πακιστάν, ένα πεδίο όπου θα μπορούν να εισβάλουν και να βομβαρδίζουν κατά βούληση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή