Ενίσχυση των Κινητών Μονάδων για αλλοδαπούς

Ενίσχυση των Κινητών Μονάδων για αλλοδαπούς

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 4.900 αλλοδαποί έχουν λάβει τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής από τις δύο «Κινητές Μονάδες Πρώτης Υποδοχής» που λειτουργούν στη χώρα εδώ και δέκα μήνες.

Το έργο των Κινητών Μονάδων περιλαμβάνει την ενημέρωση των αλλοδαπών για τα δικαιώματά τους, όπως η πρόσβαση σε διεθνή προστασία, οι διαδικασίες αίτησης ασύλου, η δυνατότητα οικογενειακής επανένωσης για όσους έχουν οικογένεια σε άλλο κράτος και συνολικά για τις εναλλακτικές που έχουν μετά την παράνομη είσοδό τους στη χώρα. Χθες παρουσιάστηκε το έργο της ενίσχυσης των Κινητών Μονάδων της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που αποτελεί πολιτική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Το ανθρώπινο δυναμικό των δύο Κινητών Μονάδων πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων, τον πρώτο ιατρικό έλεγχο, παραπέμπει σε νοσοκομεία όσους χρήζουν νοσηλείας, ενώ αναλαμβάνει και την περίθαλψη ελαφριών περιστατικών, όπως είναι η παροχή αντιβίωσης ή ινσουλίνης για διαβητικούς. Παράλληλα οι Κινητές Μονάδες διαθέτουν κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο για την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, ενώ προχωρούν και σε διαγνώσεις ατόμων που έχουν υποστεί κακοποίηση ή ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, οι οποίες δεν είναι προφανείς εκ πρώτης όψεως. Οσον αφορά τους ανήλικους, επικοινωνούν με τον εισαγγελέα ανηλίκων και τις αρμόδιες υπηρεσίες και φροντίζουν το παιδί μέχρι να βρεθεί ανοιχτή θέση σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας. Παρέχουν είδη ατομικής υγιεινής όπως είναι σαπούνια, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα.

Η ιδιαιτερότητα των κινητών μονάδων είναι ότι διαθέτουν ευελιξία στη μετακίνηση, ενώ δεν περιλαμβάνουν κάποια εγκατάσταση για τη σίτιση ή τη φιλοξενία των αλλοδαπών. Αυτές τις υπηρεσίες τις αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.

Ακόμα δύο

Οι δύο κινητές μονάδες που υπάρχουν σήμερα σταθμεύουν σε Σάμο και Λέσβο, όπου παρατηρούνται μεγάλες μεταναστευτικές ροές και στόχος είναι έως το τέλος του 2016 να αυξηθούν σε τέσσερις. Κάθε μονάδα διαθέτει 8 έως 10 άτομα όλων των ειδικοτήτων (ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή