Οφειλές προς Ταμεία ρυθμίστηκαν, αλλά δεν πληρώνονται

Οφειλές προς Ταμεία ρυθμίστηκαν, αλλά δεν πληρώνονται

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υστέρηση στην είσπραξη εσόδων για ήδη ρυθμισμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία καταγράφεται τον Αύγουστο, ενώ με ταχύ ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών που ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση, σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Μέσα σε τρεις μήνες, από τον Ιούνιο όταν και ξεκίνησαν οι πληροφορίες για επικείμενη νέα, βελτιωμένη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, έως και τον Αύγουστο, 2.352 οφειλέτες έπαψαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα 303,8 εκατ. ευρώ «ρυθμισμένα χρέη» προς τα Ταμεία να χαθούν.

Τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο οποίο έχουν υπαχθεί χρέη άνω των 5.000 ευρώ, συνολικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ, για τον προηγούμενο μήνα, δείχνουν μια άκρως ανησυχητική «κόπωση» ακόμη και στους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Ενώ τον Ιούλιο είχαν εισπραχθεί 18,3 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 15,3 εκατ. ευρώ, 4,6 εκατ. από τη Νέα Αρχή και 10,7 εκατ. ευρώ από την Πάγια. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ.

Στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία από το ΚΕΑΟ, εισπράχθηκαν 48,2 εκατ. ευρώ και απεντάχθηκαν συνολικά χρέη ύψους 303.8 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, τον Ιούνιο σταμάτησαν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση 743 οφειλέτες, με αποτέλεσμα να «χαθούν» συνολικά χρέη ύψους 72,2 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο σταμάτησαν να πληρώνουν δόσεις 780 οφειλέτες, με συνολικά χρέη 59,8 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο «βγήκαν» από τη ρύθμιση 829 οφειλέτες, με χρέη ύψους 171,8 εκατ. ευρώ.

Η αναμενόμενη «κόπωση» των οφειλετών, κυρίως όμως οι προσδοκίες που γέννησαν στους οφειλέτες οι διαρροές για μια βελτιωμένη ρύθμιση, με περισσότερες δόσεις και χαμηλότερο επιτόκιο, οδήγησαν σε μείωση των εσόδων του ΚΕΑΟ. Το οποίο συνεχίζει την αποστολή ειδοποιητηρίων, κυρίως σε μικρομεσαίους και αγρότες, με τα οποία τους ενημερώνει ότι εάν δεν ρυθμίσουν το χρέος τους εντός 20 ημερών, θα κινηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξων.

Οι διοικήσεις των Ταμείων, κυρίως ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, επικεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην είσπραξη ποσών χαμηλότερων από την προβλεπόμενη καταβολή, βάσει της άτυπης αύξησης των δόσεων που ισχύει στο ΚΕΑΟ και στηρίζεται στο «δώστε ένα εύλογο ποσό, μικρότερο της δόσης» προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή