Ρωσία: Ύφεση για το 2015 εκτιμά ο πρώην ΥΠΟΙΚ

Ρωσία: Ύφεση για το 2015 εκτιμά ο πρώην ΥΠΟΙΚ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική οικονομία θα μείνει στάσιμη ή θα συρρικνωθεί φέτος και θα σημειώσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν σε συνέδριο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Οι προβλέψεις του είναι αρκετά χαμηλότερες από τις προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος και 1% το 2015. Ο κ. Κούντριν δήλωσε, μάλιστα, ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 3 – 4%, εάν η Δύση κλιμακώσει περαιτέρω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτές που επέβαλε στο Ιράν.

Οι κυρώσεις της Δύσης προβλέπουν ήδη την απαγόρευση χρηματοδότησης από τις δυτικές κεφαλαιαγορές για μερικές από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιχειρήσεις, ενώ αφορούν επίσης στις τεχνολογίες που είναι αναγκαίες για την μελλοντική παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων μέτρων, την αποκοπή του τραπεζικού του συστήματος από το SWIFT (τον παγκόσμιο πάροχο ασφαλών υπηρεσιών χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης), καθώς και τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου από τη χώρα. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, αν υπάρξουν περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα… η ρωσική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση όχι μόνο για ένα, αλλά ίσως για δύο χρόνια», δήλωσε ο κ. Κούντριν.

Ο κ. Κούντριν δήλωσε, επίσης, ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις – που δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν μετά τις κυρώσεις της Δύσης – εξ αιτίας των δεσμεύσεών της για μεγάλες κοινωνικές δαπάνες.

«Οι εταιρείες απευθύνονται στην κυβέρνηση, αλλά η στήριξη της κυβέρνησης περιορίζεται από τις συνεχιζόμενες μεγάλες κοινωνικές δαπάνες της», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Αρκετές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να στραφούν στην κυβέρνηση για κεφάλαια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις της Δύση. Η πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία Rosneft έχει ζητήσει το ποσό των 40 δισ. δολαρίων.

Ένθερμος υποστηρικτής των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ο Κούντριν αποτελεί τη μοναδική σχεδόν επικριτική φωνή της ρωσικής ελίτ για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης. Μιλώντας στο συνέδριο, ο Κούντριν καλωσόρισε το κυβερνητικό σχέδιο στροφής προς την Ανατολή για επενδύσεις και ζήτηση, αλλά τόνισε ότι θα χρειασθούν 20 χρόνια για να αναπτυχθούν πλήρως οι νέες εμπορικές σχέσεις.

Οι δηλώσεις του συγκρούονται με αυτές της κυβέρνησης, η οποία, ενώ επικρίνει τις κυρώσεις της Δύσης, σκιαγραφεί την κατάσταση ως ευκαιρία για τη Ρωσία να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία και να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με τους ανατολικούς γείτονές της.

Άντληση 7 δισ. δολ. από το εξωτερικό το 2015  

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών θα διατηρήσει τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας αμετάβλητο στα 7 δισ. δολάρια για το 2015, σύμφωνα με σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά ρωσικών εταιρειών, τραπεζών είναι αντιπαραγωγικές και δεν λύνουν τα πολιτικά προβλήματα.

«Όσον αφορά τις κυρώσεις, τις θεωρούμε άσκοπα αντιπαραγωγικά…μέτρα που δεν λύνουν τα πολιτικά προβλήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σε συνέδριο για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τη ρωσική οικονομία και θα τη διατηρήσει ανοικτή σε ξένους επενδυτές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή