Χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος στην Ευρωζώνη αναμένει ο ΟΟΣΑ

Χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος στην Ευρωζώνη αναμένει ο ΟΟΣΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανώς πιο απαισιόδοξος σε σύγκριση με τον Μάιο, καθώς υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για όλες τις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, ο ΟΟΣΑ προσέθεσε χθες τη φωνή του στις εκκλήσεις που έχουν απευθύνει οικονομολόγοι στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε πλήρη ποσοτική χαλάρωση για να αποτραπεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου βλέποντας τον αποπληθωρισμό να πλησιάζει απειλητικά, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε επίπεδα ανησυχητικά κοντά στο μηδέν, με τα στοιχεία του Αυγούστου να το φέρουν μόλις στο 0,4%. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις του την περιορίζουν μόλις στο 0,8% για το τρέχον έτος, ποσοστό πολύ πιο απαισιόδοξο από την πρόβλεψη του Μαΐου για ανάπτυξη 1,2%.

Κατά την παρουσίαση των νέων εκτιμήσεων, μάλιστα, ο Ριντάρο Ταμάκι, κορυφαίος οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, επικαλέσθηκε το σύνηθες παράδειγμα προς αποφυγήν, εκείνο της Ιαπωνίας κατά τη δεκαετία του 1990, για να προειδοποιήσει πως οι προσδοκίες των χρηματαγορών για τον πληθωρισμό δεν αποτελούν επαρκώς αξιόπιστη ένδειξη περί των μελλοντικών τάσεων του δείκτη. Σημειωτέον ότι τις προσδοκίες αυτές λαμβάνει σε μεγάλο βαθμό υπόψη της η ΕΚΤ κατά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Οι προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ συνέπεσαν χθες με μια ακόμη έμμεση σύσταση για πλήρη ποσοτική χαλάρωση, που αυτή τη φορά ήρθε από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. «Το γεγονός ότι παραμένει εύθραυστη η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, το ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για μια τριπλή ύφεση, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, θα δικαιολογούσαν μια προσφυγή σε πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα» ανέφερε σχετικά η S&P, ενώ τόνισε πως οι νέες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και να προλειάνουν το έδαφος για μια πλήρη ποσοτική χαλάρωση.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα που σκιαγραφούν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την αμερικανική οικονομία, στην οποία σημειωτέον έχει εφαρμόσει εκτεταμένη ποσοτική χαλάρωση η Federal Reserve, αν και υποβαθμίζονται και στην περίπτωσή της οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη. Για το τρέχον έτος ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα σημειώσει ανάπτυξη 2,1% και όχι 2,6% όπως προέβλεπε τον Μάιο, αλλά ευελπιστεί πως η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3,1% το επόμενο έτος. Σημειωτέον πως στην επικείμενη σύνοδο του G20 αναμένεται πως οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για να τονώσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις εκφράζει, πάντως, ο διεθνής οργανισμός για την εκτός Ευρωζώνης Βρετανία, καθώς προβλέπει πως θα σημειώσει ανάπτυξη 3,1% φέτος, οριακά μικρότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη για 3,2%. Εκτιμά, άλλωστε, πως το 2015 η ανάπτυξη στη Βρετανία θα είναι 2,8%, οριακά υψηλότερη δηλαδή από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,7%.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, δεν απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης μιας ενωμένης Βρετανίας. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για την προοπτική απόσχισης της Σκωτίας, ο κ. Γκουρία τόνισε, «θα θέλαμε να παραμείνει ενιαίο το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύουμε πως θα ήταν το καλύτερο για όλες τις πλευρές». Ανάμεσα στις ευοίωνες εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, είναι εκείνες που αφορούν τη δεύτερη οικονομία στον πλανήτη, την Κίνα, καθώς παραμένουν αμετάβλητες στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,4% για το τρέχον έτος και 7,3% για το επόμενο. Δεν ισχύει, πάντως, το ίδιο για την τρίτη οικονομία στον κόσμο, την Ιαπωνία, καθώς υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 0,9% το τρέχον έτος από την προηγούμενη για 1,2% και στο 1,1% για το επόμενο έτος από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή