Η απογραφή συνταξιούχων αποκάλυψε απάτες

Η απογραφή συνταξιούχων αποκάλυψε απάτες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πάρτι» που γινόταν επί δεκαετίες με τις συντάξεις αποκαλύπτεται από τα οριστικά στοιχεία της απογραφής των συνταξιούχων, καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις οι οικείοι των αποθανόντων εκμεταλλεύονταν τα κενά που υπήρχαν στο σύστημα και συνέχιζαν να λαμβάνουν τις συντάξεις επί σειράν ετών.

Αν και έπρεπε η ελληνική οικονομία να περιέλθει στη χειρότερη κρίση της από τη μεταπολίτευση για να προχωρήσει μία κυβέρνηση στην πλήρη καταγραφή της κατάστασης, είναι σε κάθε περίπτωση θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο γνωρίζει τι συντάξεις καταβάλλει, αλλά έχει ήδη ανακτήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που τόσα χρόνια εισπράττονταν παρανόμως. Συνολικά, οι συντάξεις που καταβλήθηκαν παρατύπως ανέρχονται στα 64,4 εκατ. ευρώ, με το Δημόσιο να έχει ήδη ανακτήσει τα 42,2 εκατ. ευρώ και να βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης των υπολοίπων 22,2 εκατ. ευρώ.

«Πλέον, σήμερα, δεν χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της απογραφής των συνταξιούχων. Εκτίμησε, δε, το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος στο 1,3 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλες τις περιπτώσεις που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εντόπισε προβλήματα ή δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή οι συνταξιούχοι, η καταβολή της σύνταξης διεκόπη από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012.

Από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτουν τρία σημαντικά συμπεράσματα:

1. Ο τελικός αριθμός των συνταξιούχων που δεν έσπευσαν να απογραφούν ανήλθε τελικά στα 385 άτομα, από 2.798 που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2012.

2. Μέσω της απογραφής και συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών στις οποίες προέβη η υπηρεσία συντάξεων κατά τη διάρκειά της, διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.

3. Από τον έλεγχο των περιπτώσεων των θανόντων συνταξιούχων διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ και οι περιπτώσεις αυτές έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, η περίπτωση με τη μεγαλύτερη απάτη ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ, ενώ η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν έρευνας η οποία διήρκεσε πάνω από 12 μήνες, έχει ήδη διαπιστώσει 92 υποθέσεις με υπόνοια απάτης που τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει οριστεί δικάσιμος.

Πέραν, όμως, των περιπτώσεων που οι πολίτες εξαπάτησαν το κράτος για να συνεχίσουν να εισπράττουν τις συντάξεις των οικείων τους, το υπουργείο Οικονομικών έχει παράλληλα εντοπίσει και «εσωτερική διαρροή». Υπάλληλοι του ΓΛΚ είχαν εκμεταλλευθεί την επαγγελματική τους θέση και είχαν «αναστήσει» αποθανόντες για να εισπράττουν προς όφελός τους τις συντάξεις τους.

Βάσει νόμου, κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να γίνεται ολική απογραφή των συνταξιούχων. Η επόμενη απογραφή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή